Brugerkontoen - livscyklus
Universitetsbrugere
oprettes ikke længere automatisk. Brugerne skal selv oprette sig via WAYF.
En bruger - en konto?
Som udgangspunkt kan man ikke have både en privatlånerkonto og en universitetskonto ved Det Kgl. Bibliotek.
Denne politik blev besluttet i foråret 2020, og implementeret . Brugere, som på dette tidspunkt allerede havde både en privatlånerkonto og en universitetskonto, vil kunne fortsætte sådan - men de kan også henvende sig til Spørg biblioteket for at få deres konti sammenlagt. Fordelen for brugeren vil være, at hun ikke skal holde styr på to forskellige logins, hvilken konto hun skal forny lån fra, etc. Når vi på opfordring sammenlægger brugerens konti, beholder vedkommende sine privilegier som universitetsbruger, så længe hun er tilknyttet universitetet.
For brugere der ikke allerede har begge kontotyper, vil de beholde den samme konto, men deres rettigheder vil ændre sig i tråd med deres tilknytning til universitetet (se "Opgradering" nedenfor).
Dubletkonti
Nogle brugere har tilknytning til mere end ét universitet/universitetshospital, og ønsker at benytte bibliotekstjenester med begge institutioners privilegier. I disse forholdsvis sjældne tilfælde vil brugeren måtte have to konti, og logger ind via den relevante WAYF-service, afhængig af hvis universitets tjenester hun ønsker at benytte sig af.
CPR-nummer
Det er brugerens CPR-nummer, der benyttes til at afgøre, at en bruger, der fx prøver at oprette sig som privatlåner allerede er registreret som universitetslåner, eller omvendt. Brugeren skal i de tilfælde i stedet logge ind på den eksisterende konto, som evt. bliver "opgraderet" til en universitetskonto (se under). CPR-nummeret benyttes også til at holde brugernes adresseoplysninger opdateret; der køres en månedlig fast opdatering, og data kan også opdateres manuelt fra brugerdatabasen.
Nogle gæstestuderende og -forskere bliver registreret som universitetsbrugere via WAYF, inden de har fået et CPR-nummer. Når de senere får et validt CPR-nummer, og dette registreres ved universitetet, bliver denne oplysning sendt videre til KB næste gang de logger på via WAYF. Brugerens post i brugerdatabasen bliver dermed automatisk opdateret med det valide CPR-nummer.
"Opgradering"
Hvis en person allerede har en privatlånerkonto, men prøver at oprette sig som universitetsbruger (eller prøver at logge ind via WAYF) vil privatlånerkontoen blive "opgraderet". Det vil sige, at brugeren beholder den samme konto, men den tildeles:
- en anden User Group (svarende til det universitet og den tilknytning (ansat/studerende) som WAYF sender os oplysninger om) og
- en Campus-tilknytning, der giver fjernadgang til elektroniske ressourcer.
Studerende, der ansættes på samme universitet, opgraderes p.t. ikke automatisk - de skal kontakte Spørg Biblioteket (https://www.kb.dk/spoerg-biblioteket).
Rettigheder - hvilke brugere kan hvad?
Læs mere om User Group og Campus
Er brugeren ansat ved AU, ved KU eller ved AUH, skal hun udfylde arbejdsadresse. Evt. lån, reservationer eller gebyrer, der var på kontoen i forvejen, vil fortsat være der.
Brugeren vil kunne logge ind på kontoen, som hun vil - via NemID, WAYF eller med email/password. For at beholde universitetsbrugerens privilegier skal vedkommende dog logge ind via WAYF mindst en gang hver tredje måned. Brugeren modtager en email om, at det er på tide at benytte WAYF-login igen. På den måde får vi bekræftet, at institutionstilknytningen fortsat er korrekt.
"Nedgradering"
Når en bruger ikke længere er ansat ved universitetet, eller ikke længere studerer, kan hun ikke længere logge ind via WAYF. Det betyder ikke, at kontoen bliver slettet - i stedet bliver den nedgraderet. Det vil sige, at User Group ændres til Privatlåner og Campus-tilknytningen fjernes. Udlån, gebyrer og Safecom-saldo forbliver på kontoen, og brugeren kan fortsat logge ind og benytte sin konto - nu blot som privatlåner.
Hvis brugeren på et senere tidspunkt logger ind via WAYF alligevel, bliver kontoen "opgraderet" igen. (AU-, KU- og AUH-ansatte skal så igen angive deres arbejdsadresse.)
Automatisk sletning
Hvis en bruger ikke har været logget ind gennem brugerdatabasen i et år, får hun en email om, at kontoen vil blive slettet, hvis hun ikke logger ind inden for en måned. (§4 i Brugerreglementet)
Hvis kontoen så viser sig ikke at kunne slettes, fordi brugeren har lån eller gebyrer, bliver kontoen blokeret. Rykkeradministrationen står for at skaffe bøgerne/erstatning, og når disse forhold er afviklet, bliver kontoen automatisk slettet.
Frigivelse til sletning
- Hvis kontoen ikke kan slettes, fordi den har en printsaldo over mindstbeløbet (100 kr.), sendes der besked til Økonomi, der udbetaler beløbet, hvorefter kontoen automatisk slettes.
Som nævnt ovenfor findes der nogle brugere, der har mere end én konto. Hvis det er en af disse konti, der sættes til automatisk sletning, kan udestående gebyrer, lån og Safecom-saldo i stedet overføres til den "overlevende"konto.
Safecom-saldo
Det overførte beløb fra brugerens anden (nu nedlagte) Safecom-konto bliver ikke synlig i Brugerdatabasen før brugeren trigger en opdatering, fx ved at skifte pin-kode, email, eller at bruge Safecom eller sætte penge ind på den. Brugeren vil stadig kunne se det fulde beløb ved selv at logge ind på Safecom-siden.