Nyt i bibliotekssystemet - maj 2022

Søndag d. 1. maj blev bibliotekssystemet igen opdateret. Der er en række nyheder det er værd at læse mere om for både Alma og Primo; i denne blogpost nævner jeg bare nogle af de mest fremtrædende.

Men først lidt intern info: Fra nu af ændres kadencen for Alma- og Primo-nyheder, så ny funktionalitet ikke længere kommer hver måned, men hvert kvartal. Det betyder, at næste gang der introduceres nye features bliver til august. Der vil stadig komme en ny release hver måned, men kun hver tredje vil indeholde ny funktionalitet. De mellemliggende releases vil bestå af fejlrettelser og forbedring af performance. (Leganto vil fortsat komme med månedlige feature releases.) 

En følge af dette er, at nyhedsopdateringen, der er en fast af del af denne blog, vil komme sjældnere. I Biblioteksinfrastruktur vil vi gerne høre om I, der modtager disse mails, i stedet vil have mere af de andre typer indhold, vi også laver? Det kunne være indlæg af typen:

  1. Generel hjælp til almindelige problemer - som fx Metadata Editor problemer? - ryd din cache eller Påmindelse: én Alma pr. browser ?
  2. Tips om nogle af de mindre kendte muligheder i Alma - som Lidt om Collections i Alma eller Kan en Cloud App lette din arbejdsdag? 
  3. Mindre ændringer i vores lokale opsætning - som Nye afhentningsmailsSidste interessedato (Skal ikke bruges efter) fjernes i Primo eller Primo Søgehjælp er flyttet ?
  4. Indblik i forbedringer, der er på vej på lidt længere sigt - som Indkøb, udlån og fjernlån: nye grænseflader på vej og Primo planer for 2022 ?
  5. Eller andet? Skal vi heller lave genbesøg af Tips og Tricks til brug af Alma som en opfriskning af hvordan du tilpasser din egen grænseflade, så den passer til dine arbejdsopgaver, hvordan man søger bedst, eller hvordan man kan lette arbejdet med genvejstaster? Kom gerne med forslag

Har du ønsker eller præferencer, så skriv dem i kommentarfeltet (når du er logget ind) eller hvis du heller vil: i en email til knab@kb.dk. Vi bliver meget glade for at få jeres feedback (smile) 

Og nu til mai måneds nyheder: 

Alma: Få et helt præcist sæt af poster med Indication rules

Har du nogensinde haft oplevelsen af, at de indekser (søgefelter) du kan vælge i Alma avanceret søgning er lidt for omfattende og gør det svært at finde præcis de poster med (eller uden) et helt bestemt indhold i et særligt felt? Det har altid været muligt at løse dette ved at benytte Indication rules - her kan du afgrænse på helt bestemt indhold i et eller flere helt præcise MARC-felt. Men reglerne har skullet laves som scripts i Metadata Editor, og det har gjort dem svære at arbejde med for mange. Fra maj findes der en formular, hvor du kan vælge det enkelte MARC-felt/indikator/delfelt og bestemme præcis hvad der skal søges efter. Formularen er bygget op med samme mulighed for gruppering og boolske operatorer som i den nye avancerede søgning og vil helt sikker gøre det meget nemmere at filtrere sæt på denne måde. Se denne video (5:57) for en intro.


Alma: tilføj proces-status til et sæt af eksemplarer

Hvis man har et sæt af eksemplarer, der skal tages ud af cirkulation for et stykke tid, har vi nu fået et effektivt middel til det. Det kan fx være, hvis et magasin er blevet lukket pga vandskade, eller hvis man har en samling bøger, der skal flyttes, og som der derfor ikke skal ekspederes fra. Vi kan oprette en Work Order Type til formålet, og har nu mulighed for at masseopdatere posterne til at have den proces. De kan tages ud af proces igen ved samme job - eller enkeltvis ved indscanning, hvis det fx er tale om flytning og man samtidig ønsker at foretage hylderevision. Ændringerne vil reflekteres i Primo. Hvis du er nysgerrig på hvordan vi gør dette, kan du se denne video (3:20) - meld ind til bibliotekssystem@kb.dk hvis du har behov for opdatering af den type. 


Alma: søg eksemplarer frem på Work Order type

Når et materiale er registreret på en Work Order department, er dets status In Process. Man har længe kunnet søge efter eksemplarer der er (eller ikke er) In Process - men nu har man også mulighed til at søge på præcis hvilken Work Order type eksemplaret er In Process under.

Det giver meget bedre muligheder til at rydde op i eksemplarers work order status - og bliver ikke mindre nyttig i forlængelse af den ovenfor nævnte mulighed for masseopdatering. 


Primo: feedback tool med mange muligheder

Primo indeholder nu en indbygget feedback mulighed for slutbrugerne. Funktionen kan åbnes fra alle sider i Primo. Den kan konfigureres til at have et antal forud-definerede emner (fx Link-problem, Problem med søgning, Login-problem, andet) og inputtet sendes som en email til en valgfri email-adresse - i vores tilfælde nok Spørg Biblioteket. Inkluderet i emailen er link til den side, feedbacken blev sendt fra, enten det er en enkelt post eller et søgeresultat. Hvis brugeren opgiver email-adresse inkluderes også oplysninger om browser og device. Det gør det nemmere at fejlsøge og hjælpe brugeren. I Analytics vil man kunne se hvor meget funktionen benyttes, og hvordan brugen fordeler sig på kategorier, så vi kan få et samlet billede af hvad der skaber problemer for brugerne. 

Aktivering på produktion afventer, at Primo-gruppen tager stilling til funktionen.


Primo: mulighed for at styre søgning i fuldtekstdokumenter

Hidtil har alle søgninger i Primo automatisk inkluderet søgning i fuldtekstdokumenter fra Central Discovery Index (CDI - læs mere). Med denne release får vi et værktøj til at gøre dette til en option. Mulighederne er, at vi kan slå fuldtekstsøgning:

  • Til - søgning i fuldtekstdokumenter sker automatisk og for alle søgninger (der omfatter CDI-poster) - som det har været hidtil.
  • Fra - søgning i fuldtekstdokumenter er slået fra
  • Til med fravalg - som udgangspunkt søges i fuldtekstdokumenter, men slutbrugeren kan vælge at slå det fra
  • Fra med tilvalg - som udgangspunkt søges der ikke i fuldtekstdokumenter, men slutbrugeren kan vælge at slå det til.

Hvis vi vælger en af de to sidste muligheder (som lader slutbrugeren vælge), vil vi kunne få et overblik over valg/fravalg i Analytics. 

Primo gruppen tager stilling til om brugerne skal få denne mulighed til selv at styre resultatet, og i givet fald hvorledes.