/
Primo planer for 2022

Primo planer for 2022

Ved nytårstide hver år leverer ExLibris en oversigt over nogle af de ændringer, der er på tapetet for det kommende år. Det er nyttig viden for /wiki/spaces/BISK/pages/13095453 når den skal tage stilling til ønsker og forslag, at vide hvad der er undervejs på systemfronten. (Du kan se en optagelse af leverandørens præsentation af Roadmap)

Nu er vi midt i marts, så nogle af løfterne for 2022 er allerede indfriet - bl.a. bedre synlighed af resultaterne i avanceret søgning, som vi omtalte i marts-nyhederne. Herunder er nogle af de forbedringer, som Primo-gruppen holder øje med. Når de enkelte features introduceres, vil gruppen vurdere om og hvordan de skal implementeres så de kan hjælpe KBs brugere. 

Feedback fra brugerne

I første halvår kommer der en indebygget mulighed for brugerne at komme med feedback til biblioteket direkte fra enhver side i Primo. 

En oplagt use case er at give melding om, at et link ikke virker - som i det vedhæftede eksempel - men der ser ud til at vi også kan definere andre "emner". Når den introduceres vil vi særlig have fokus på, hvordan den tager kontekst med fra der hvor brugeren befinder sig (fx link til post eller søgning), og hvilke konfigurationsmuligheder der er. Inden den eventuelt tages i brug vil der også skulle være en organisation bag - er det bare Spørg Biblioteket, der eventuelt skal modtage henvendelserne, eller andre? Det vil være blandt overvejelserne.


Resource Recommender - nyt banner

Resoruce recommender som vi kender den i dag leverer særlige links i toppen af litteraturlisten, hvis ens søgning matcher nogle helt bestemte forudbestemte termer. Ofte er det Libguides, der dukker op, nogle gange udstillinger etc.

I første halvår introduceres et nyt Resouece Recommender banner, der kan sættes til at komme med ved hver søgning. Hvis vi skal benytte det, skal vi finde ud af hvordan det kan være nyttigt. I eksemplet her er det information om services i vinterferien - et eksempel på en use case hos os kunne være information om evt. covid-restriktioner, etc.


Koncept for nyt banner:

Resource Recommender i dag:


Vælg om der skal søges i fuldtekst

Når man søger i Primo i dag, søger man i metadata på poster både fra Alma, eksterne datakilder (som bl.a. PURE og COP) og poster fra CDI, som er et indeks med milliarder af især artikler. Udover søgning i metadata, søges der også i fuldtekst  for de CDI-poster (og forsåvidt lokale poster fra Alma Digital) der har deres reelle tekst indekseret.

I første halvår kommer der en knap, der tillader slutbrugeren selv at vælge, om der skal søges i fuldtekst eller ikke. En nyttig funktion, hvor udfordringen nok snarere bliver at forklare brugerne hvad konsekvenserne vil være.

Ny "eksaktere" søgning

Også her i første halvår introduceres en ny operator i avanceret søgning: Den vil give resultatet der indeholder indførsler kun på det der, bliver søgt efter. Hvis man fx søger på Gabriel Garcia som forfatter, får man ikke også resultater med Gabriel Garcia Marquez.


Færdigt definerede søgescopes

Hurtig afgrænsning til særligt megt brugte dele af vores søgesystem bliver muligt i løbet af andet halvår 2022.

Funktionen bliver nok ikke svær at forklare for slutbrugerne, da den jo også er velkendt fra bl.a. Google. Udfordringen bliver snarere at finde hvilke afgrænsninger, der giver mening for de fleste af vores brugere, og som ikke allerede er nemt til stede i de eksisterende facetter. Også hvad afgrænsningerne skal laves efter - materialetype, tilgængelighed, format, anvendelighed, en kombination? Det vil Primo-gruppen arbejde med, når den tid kommer.



Berigelse af poster via Linked Data

I andet halvår kommer også en mulighed for at posterne i Primo kan beriges on the fly med billeder og oplysninger hentet via Linked Data. Data hentet fra åbne kilder bliver præsenteret som et informationskort med mere information om fx forfatteren.

Dette er noget som en del biblioteker selv har eksperimenteret med - på KB i København lavede vi en prototype på det i 2017 som del af et DEFF-projekt. Nu kommer det altså som en del af Primo selv. For at det skal kunne fungere, skal der være unikke identifiers på de elementer i posten, man øsnker at berige - fx navne, emner, steder. Det var en stor udfordring i det format (danMARC2) og det system (Aleph) vi benyttede i 2017, men burde være nemmere at opnå nu. Et nyttig hjælpemiddel til en indsats på det område vil være Cloud App'en Alma Refine.