Blog from March, 2021

Det bibliotekssystem, KB benytter, bliver der stadig udviklet på. Som bekendt kommer der nye releases hver måned, både for Alma, Primo og Leganto. Men hvem bestemmer, hvad der skal udvikles? Det er tale om et kommercielt produkt, så i sidste ende er det selvfølgelig leverandørens (ExLibris) ansvar. Omvendt er man som leverandør jo i sidste ende afhængig af at have kunder, der synes at ens produkter er værd at betale for, og derfor handler det blandt andet om, at opfange hvad der er kundernes ønsker.

Hvad kan vi gøre?

Som vi har fortalt i en tidligere blogpost, har ExLibris lavet en Idea Exchange, hvor folk kan oprette udviklingsønsker, og stemme på dem, der er oprettet. I tillæg til denne mulighed, har kunderne også en anden påvirkningsmulighed, som vi går lidt nærmere ind på her. Det er tale om en årlig bindende afstemning, kaldet NERS (New Enhancement Request Survey), hvor det er de deltagende institutioner, der stemmer et antal udviklingsforslag igennem ved en tidsbegrænset afstemning. Til forskel fra Idea Exchange, er ExLibris så forpliget til at udvikle og sætte i produktion de mest populære forslag inden for det kommende år.

Hvordan kan det lade sig gøre?

En forpligtende aftale er en meget stærk ordning til at få noget igennem hos en kommerciel leverandør. User Community'et har en stærk position og yder værdifuld bistand til ExLibris, så det er til gensidig fordel. At være systemleverandør til forsknings- og uddannelsesbiblioteker er på mange måder en niche-position i software-industrien, så derfor har ExLibris nytte af tæt kontakt med kunderne. Omvendt er kundegruppen stor nok til at kunne organisere sig og få ting igennem. Der er er ca 2000 institutioner, der benytter Alma og godt 3000, der bruger Primo, og mange af disse institutioner (herunder KB) bakker op om en aktiv tilgang til det organiserede user community. Brugergruppen er rent praktisk organiseret i to organisationer, ELUNA for de nordamerikanske kunder, og IGeLU for resten af verden. Det er institutionerne, der er medlemmer af organisationerne (KB er medlem af IGeLU), som udover NERS også arrangerer årlige konferencer (i 2021 ville den fundet sted i København, hvis ikke Covid-19 havde forhindret det), arbejdsgrupper for de enkelte produkter, mailing-lister og andre arrangementer for faglig vidensdeling. IGeLU understøtter også nationale arbejdsgrupper, så vi har fx en gruppe for danske ExLibris-brugere (udover KB er det bl.a. AUB, CBS; Københavns Professionshøjskole, SDUB, Forsvarsakademiet).  Den forpligtende udviklingsindsats knyttet til NERS-afstemninger kommer fra en aftale som ExLibris har indgået med de to brugerorganisationer.

Hvordan foregår det? 

Forud for de årlige NERS-afstemninger melder institutionerne ind med hvilke ting, de ønsker udviklet for de enkelte produkter, fx Alma, Primo, Leganto. Brugerorganisationerne har arbejdsgrupper for hvert produkt, og disse gennemgår forslagene og gør dem klar til en afstemning blandt alle medlemmer. I år afholdes afstemningen samtidig for Alma, Primo og Leganto - fra idag !!  til d. 16.4.2021. Hver institution har 100 stemmer, som man kan fordele på et eller flere forslag. Efter afstemningen sendes de 20 højest rangerede forslag til ExLibris, som angiver hvor tidskrævende det vil være at udvikle hver af dem. (Det er stor forskel på at skulle tilføje et valgfrit felt i en formular i forhold til at skulle lave et helt workflow om.) For hvert produkt er der et vist antal udviklingstimer, der er dedikeret til NERS-ønsker. Efter modtagelsen af dette estimat vil ELUNA/IGeLU arbejdsgruppen vurdere, om der skal holdes en yderligere afstemning for en endelig prioritering af ønsker i forhold til udviklingsestimat. Som et eksempel på udvikling, der er stemt igennem via NERS er her en oversigt over de seneste års resultater for Primo.

Hvad gør vi nu?

Årets kandidater til NERS afstemning er lige blevet annonceret, og afstemning løber indtil d.  .

Der er indkommet:

På KB er det BISK, der tager stilling til hvordan vores stemmer skal fordeles inden for hver afstemning. I praksis er det de enkelte BISK-undergrupper. Men alle er velkomne til at se forslagene igennem og komme med kommentarer til de enkelte tovholdere (bemærk, at Alma-delen er fordelt ud på flere tovholdere). Vi informerer og taler forslagene igennem med de øvrige institutioner i konsoritet (AUB og CBS), der har deres egen afstemning.

PS! Hvis du har spørgsmål om hvordan IGeLU-arbejdet foregår - eventuelt hvis du ønsker at deltage aktivt i arbejdet - så tag meget gerne kontakt med Knut Anton Bøckman

Klarteksten ’Se adgangsmuligheder’, som kommer på licensbelagte e-ressourcer fra Central Discovery Index, har vi ændret fra grøn til nu at være blå i resultatlisten i Primo. Den grønne farve signalerer, at der er online adgang, men det er først i postens fulde format, at man finder ud af, om man har adgang eller ej. For ikke at give anledning til falske forhåbninger om online adgang, vil teksten først skifte til grøn nu, når man går i postens fulde format:



Hvis man ikke har online adgang, vil man forsat få 'Se bestillingsmuligheder - evt. fra andet bibliotek':


Leverandøren laver jævnligt spørgeundersøgelser om bestemte områder i Alma. Formålet er at identificere hvilke deler af funktionaliteten folk er mere eller mindre glade for, og at indsamle forslag til forbedringer.

Link til spørgeskemaet ligger ude i højre hjørne, for de medarbejdere, der har roller i systemet, der omfatter det område, som undersøgelsen er om. Det er således ikke os alle, der ser alle link. ExLibris ønsker i den her sammenhæng primært feedback fra personer, der faktisk arbejder inden for området - enten de bruger den efterspurgte funktion eller ej.

Lige nu spørges der ind til Electronic Activation Task List. Den er derfor synlig for medarbejdere med aktivering af e-ressourcer som arbejdsområde.


Andre nylige undersøgelser har drejet sig om

  • Alma Analytics - Additional Fields
  • Receiving Items in Alma
  • Purchase Requests
  • Alma Analytics - E-inventory Subject Area

Det kommer også en undersøgelse om den nye Metadata Editor mod slutten af marts eller i begyndelsen af april.

Linket (når du kan se det) fører til en kort ekstern spørgeundersøgelse. Det er vel værd at benytte nogle minutter på at give feedback på håndteringen af et emneområde, man selv arbejder i til dagligt. Måske bliver man også opmærksom på noget eksisterende funktionalitet, som man ikke vidste, at kunne hjælpe en i ens daglige arbejde? Eller også kan man måske bidrage til, at workflows forbedres både for en selv og for alle andre. 

I weekenden blev bibliotekssystemet opgraderet til seneste release. Det betyder nye features for både Alma, Primo og Leganto. 

  • I Leganto er den store nyhed, at undervisere og studerende kan tilføje personlige noter og markeringer til PDF'er, der er uploadet til pensumlisten. Se en kort video (1:56) om hvordan det virker.
  • I Primo er der værd at bemærke to fornyelser: 
    • udvidet funktionalitet for visning af relaterede titler - en analyse-post, der har reference til en publikationen i et 80x-83x felt optræder nu som relateret titel i hovedpublikationens detaljevisning. Se et eksempel (max 20 relaterede titler vises; klik Vis alle for at se flere). 
    • Den tomme fjernlånsblanket (kræver login) kan nu auto-udfyldes med korrekte metadata ved indsættelse af et DOI eller et PubMed ID. 
  • I Alma er der flere forbedringer:
    • Den helt store forandring er, at den nye Metadata Editor nu er default for alle brugere. /wiki/spaces/BISK/pages/13077910 har tidligere omtalt dette på KB Intern, og også lavet en grundig gennemgang på Alma-wiki. Der kommer også et webinar arrangeret af leverandøren: tirsdag d. 16. marts kl. 15 - registrer dig her.
    • Der er kommet forbedringer for Electronic Resource Management, der letter arbejdet med Community Zone Update task list.
    • Den sidste interessedato, som en låner kan udfylde ved bestilling af fysisk materiale, får nu større betydning - bl.a. ved automatisk sletning af bestillinger, nedtagelse fra afhentningshylde, håndtering af reservationskø, etc.

Ovenstående er kun et lille udpluk - se releasegruppens highlights for hhv. Alma og Leganto og for Primo

Den næste release med nye features kommer i maj.


Specialer, der er registreret med filer i Københavns Universitets PURE-platform (Curis) bliver nu høstet og kan findes i Primo. (Det gælder selvfølgelig ikke specialer, der er markeret som fortrolige, og derfor ikke publiceres fra PURE.)

På Primo-wikien kan du læse mere om høstning af specialer og studenterraporter: PURE - studenterrapporter, specialer