Videre udvikling af bibliotekssystemet

Det bibliotekssystem, KB benytter, bliver der stadig udviklet på. Som bekendt kommer der nye releases hver måned, både for Alma, Primo og Leganto. Men hvem bestemmer, hvad der skal udvikles? Det er tale om et kommercielt produkt, så i sidste ende er det selvfølgelig leverandørens (ExLibris) ansvar. Omvendt er man som leverandør jo i sidste ende afhængig af at have kunder, der synes at ens produkter er værd at betale for, og derfor handler det blandt andet om, at opfange hvad der er kundernes ønsker.

Hvad kan vi gøre?

Som vi har fortalt i en tidligere blogpost, har ExLibris lavet en Idea Exchange, hvor folk kan oprette udviklingsønsker, og stemme på dem, der er oprettet. I tillæg til denne mulighed, har kunderne også en anden påvirkningsmulighed, som vi går lidt nærmere ind på her. Det er tale om en årlig bindende afstemning, kaldet NERS (New Enhancement Request Survey), hvor det er de deltagende institutioner, der stemmer et antal udviklingsforslag igennem ved en tidsbegrænset afstemning. Til forskel fra Idea Exchange, er ExLibris så forpliget til at udvikle og sætte i produktion de mest populære forslag inden for det kommende år.

Hvordan kan det lade sig gøre?

En forpligtende aftale er en meget stærk ordning til at få noget igennem hos en kommerciel leverandør. User Community'et har en stærk position og yder værdifuld bistand til ExLibris, så det er til gensidig fordel. At være systemleverandør til forsknings- og uddannelsesbiblioteker er på mange måder en niche-position i software-industrien, så derfor har ExLibris nytte af tæt kontakt med kunderne. Omvendt er kundegruppen stor nok til at kunne organisere sig og få ting igennem. Der er er ca 2000 institutioner, der benytter Alma og godt 3000, der bruger Primo, og mange af disse institutioner (herunder KB) bakker op om en aktiv tilgang til det organiserede user community. Brugergruppen er rent praktisk organiseret i to organisationer, ELUNA for de nordamerikanske kunder, og IGeLU for resten af verden. Det er institutionerne, der er medlemmer af organisationerne (KB er medlem af IGeLU), som udover NERS også arrangerer årlige konferencer (i 2021 ville den fundet sted i København, hvis ikke Covid-19 havde forhindret det), arbejdsgrupper for de enkelte produkter, mailing-lister og andre arrangementer for faglig vidensdeling. IGeLU understøtter også nationale arbejdsgrupper, så vi har fx en gruppe for danske ExLibris-brugere (udover KB er det bl.a. AUB, CBS; Københavns Professionshøjskole, SDUB, Forsvarsakademiet).  Den forpligtende udviklingsindsats knyttet til NERS-afstemninger kommer fra en aftale som ExLibris har indgået med de to brugerorganisationer.

Hvordan foregår det? 

Forud for de årlige NERS-afstemninger melder institutionerne ind med hvilke ting, de ønsker udviklet for de enkelte produkter, fx Alma, Primo, Leganto. Brugerorganisationerne har arbejdsgrupper for hvert produkt, og disse gennemgår forslagene og gør dem klar til en afstemning blandt alle medlemmer. I år afholdes afstemningen samtidig for Alma, Primo og Leganto - fra idag !!  til d. 16.4.2021. Hver institution har 100 stemmer, som man kan fordele på et eller flere forslag. Efter afstemningen sendes de 20 højest rangerede forslag til ExLibris, som angiver hvor tidskrævende det vil være at udvikle hver af dem. (Det er stor forskel på at skulle tilføje et valgfrit felt i en formular i forhold til at skulle lave et helt workflow om.) For hvert produkt er der et vist antal udviklingstimer, der er dedikeret til NERS-ønsker. Efter modtagelsen af dette estimat vil ELUNA/IGeLU arbejdsgruppen vurdere, om der skal holdes en yderligere afstemning for en endelig prioritering af ønsker i forhold til udviklingsestimat. Som et eksempel på udvikling, der er stemt igennem via NERS er her en oversigt over de seneste års resultater for Primo.

Hvad gør vi nu?

Årets kandidater til NERS afstemning er lige blevet annonceret, og afstemning løber indtil d.  .

Der er indkommet:

På KB er det BISK, der tager stilling til hvordan vores stemmer skal fordeles inden for hver afstemning. I praksis er det de enkelte BISK-undergrupper. Men alle er velkomne til at se forslagene igennem og komme med kommentarer til de enkelte tovholdere (bemærk, at Alma-delen er fordelt ud på flere tovholdere). Vi informerer og taler forslagene igennem med de øvrige institutioner i konsoritet (AUB og CBS), der har deres egen afstemning.

PS! Hvis du har spørgsmål om hvordan IGeLU-arbejdet foregår - eventuelt hvis du ønsker at deltage aktivt i arbejdet - så tag meget gerne kontakt med Knut Anton Bøckman