Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 12 Next »

Hvor høstes der fra?

Til Primo høstes forskningspublikationer fra fire PURE instanser

  • AU - knap 19.000 poster
  • KU (CURIS) - knap 29.000 poster
  • RUC - knap 5.000 poster
  • Kulturministeriets forskningsinstitutioner, herunder KB - knap 350 poster

Hver af disse publicerer sæt af deres poster, som Primo høster fra deres respektive OAI-endpoints.


Indhold på siden

Kontakt

Kontakt Knut Anton Bøckman eller Karen Strandgaard for spørgsmål til OAI høstning

Info

Læs mere om OAI-protkollen


Hvad er det, der høstes?

Der høstes kun poster fra det publikations-sæt, der hedder publications:withFiles, dvs. poster, hvor den beskrevne fil selv er lagt i PURE. 

Baggrunden for dette er, at vi kun kan høste OpenAccess / Frit tilgængelige materialer ind i Primo, da vi for andet materiale:

  • ikke kan være sikre på, at vi har adgang til materialet (eller hvilke universiteter, der har adgang til det)

  • ikke har sikret, at metadata i posterne er gode nok til at kunne fungere i den OpenURL-syntaks, som Primo benytter for at checke om det er et materiale, vi har adgang til gennem eksisterende licenser, eller som fysisk materiale

  • ikke har en logik for at angive hvornår vi skal benytte et OpenURL link som delivery, og hvornår vi skal benytte det link, der allerede findes i posten, men som typisk går direkte til forlaget, udenom den proxy-server, brugeren skal igennem for at få adgang og evt. ikke til den udbyder, som vi har adgang igennem.


Hvorfor høstes det hele ikke?

Dette spørgsmål har været drøftet mange gange, og der har været fremsat ønske om en fuld høstning fra PURE. For at afklare problemstillingen blev den behandlet i en samlet sagsfremstilling rettet mod den Primo-løsning, REX, som indtil november 2019 blev benyttet i KB-København, vedhæftet til højre. De tekniske overvejelser er principielt de samme i dagens system.

  • En helt afgørende overvejelse er, at Primo er et discovery-system til at finde informationsmateriale, og kun hvis slutbrugeren har en adgang fra posten til materialet, skal posten være i Primo. Problemstillingen vedrørende licensbelagt materiale betyder, at der nødvendigvis vil komme en fjernlåns-bestillingsmulighed på disse poster. Brugernes benyttelse af denne bestillingsmulighed vil være uhensigtsmæssig - både for fjernlånsafdelingen og for slutbrugeren. Ofte vil der jo i forvejen være poster med adgang til artiklen eller bogen i Primo, og det er en unødig proces at sende forespørgsel forbi fjernlånet. Inklusion af disse poster i Primo vil derfor snarere tjene til at forvirre brugerne, end hjælpe dem til nemmest at finde materialet

  • Modargumentet er, at det kan være relevant at se, hvad der er blevet publiceret af forskning på det enkelte universitet. Men det har aldrig været bibliotekssystemets opgave at præsentere denne samlede produktion, hvis vi ikke også kan give adgang til materialet. Det helt legitime præsentationsbehov kan universiteterne opfylde ved at henvise til den danske forskningsdatabase, eller ved selv at tilbyde et søgeinterface ovenpå deres PURE-instans. Således kan enhver nemt finde al forskning, der er publiceret fra AU, fra KU og fra RUC.


Hvorfor kommer
alt Open Access ikke med?

Udover denne begrænsning vedrørende licensbelagt (eller fysisk) materiale, er der en yderligere udfordring, at sættet publications:withFiles ikke indeholder alt OpenAccess materiale i Pure.

  • Der er en del registreringer på OpenAccess publikationer, der ikke indeholder en fil uploadet til PURE, men blot et link til det OA tidsskrift artiklen er udgivet i

  • Disse poster kunne vi sådan set godt inkludere i Primo, og vi har derfor henvendt os flere gange til Elsevier (der står bag PURE) om de kunne publicere et yderligere OAI-sæt med OA-publikationer, der ikke har en fil tilknyttet i PURE. Det er blevet afvist, og det er grunden til, at vi stadig kun høster poster fra sættet publications:withFiles.


Fremvisning og søgning af data

Data høstes fra PURE i det særlige format ddf-mxd, udviklet til den danske forskningsdatabase:

  • Der er et særligt normaliseringsregelsæt i Alma/Discovery, der mapper oplysningerne over i relevante felter i en DublinCore-baseret post, der er grundlaget for visning og søgning i Primo. Blandt de elementer, der har betydning er materialetype (er det en artikel, en rapport, en bog, et kapitel - de kommer altså ikke alle sammen ind som "Forskningspublikation", men som den materialetype de har), om det er peer-reviewed, etc. Hvis der er et ORCID-id på en eller flere forfattere, linkes der til deres ORCID-profil (se eksempel på en KU-post med ORCID-links og et eksempel fra AU)

  • De enkelte universiteters logo sættes ind på poster fra deres PURE-instans

  • Da den samme artikel kan være skrevet af flere forfattere fra forskellige universiteter, og er registreret i hvert universitets PURE-instans, er det intet til hinder for at den samme publikation optræder på 2-3 poster - i tillæg til en evt. post på artiklen fra CDI, som leveres fra forlaget. Her er et eksempel på dublet-præsentation - der foretages ingen deduplikering af posterne, men posterne fra de to PURE-instanser er klynget sammen, og CDI-posten fremstår separat-

Info

Læs mere om ddf-mxd formatet

Tip

Eksempel på hvordan en post ser ud, når den høstes til Primo.

Bemærk!

PURE forskningspublikationer kan ikke søges frem eller redigeres i Alma - de er kun importeret til Primo

  • No labels