Repository_Dspace_Ckan
Date
Deltagere
Bolette Ammitzbøll Jurik | ||
Kaare Fiedler Christiansen (Deactivated) | ||
Knud Åge Hansen | ||
Katrine Hofmann Gasser |
Agenda
- Demo af Ckan (5.min)
- Demo af Dspace (5 min)
- Gennemgang af evaluering (parpirversion ligger på jeres skrivebord) (20 min)
- Beslutning (10 min)
- Nxt steps ( 20 min. -begrundelse for valg + plan m. deadlines)
Action points
- Data Security
- Kan vi putte et Bitmagasin under CKAN
- User Stories 'As a researcher'
- Statistik Research Data Repositories DSpace/CKAN
- Kan DSpace bruges til at åbne op for data?
- User Stories 'As a Data Re-user'
- DSpace 'Facader'
- Skriv begrundelse for at vælge DSpace! I morgen! Bolette Ammitzbøll Jurik
- Plan laves på nyt møde! Næste uge. Mandag! Katrine Hofmann Gasser
- Husk Ulrich K. Have har første dataset klar 13. maj!
Vi har valgt DSpace som det Research Data Repository, vi sætter op i Data Management projekt. Vi har valgt Dspace, fordi det er udviklet som et repository, og dermed understøtter bevaring af data, som vi ser som dets primære opgave.
Lidt reklame: DSpace is the software of choice for academic, non-profit, and commercial organizations building open digital repositories. It is free and easy to install "out of the box" and completely customizable to fit the needs of any organization.
Lidt reklame for CKAN: CKAN is aimed at data publishers (national and regional governments, companies and organizations) wanting to make their data open and available.
Hundreds of libraries and universities are using DSpace for their institutional repository. Ckan bruges primært af regeringer/regioner/kommuner. Jeg kan lige nu finde 2 steder, hvor det bruges som 'institutional research data repository'. Der har dog været en del diskussioner af at bruge CKAN som research data repository. Se fx https://lists.okfn.org/mailman/listinfo/ckan4rdm.
Ved demoerne af de to systemer kiggede vi på ingest af et nyt dataset. Det var umiddelbart simplere i CKan, men mere 'grundigt' i Dspace. Det vil dog skulle tilrettes til at spørge efter den nødvendige mængde af metadata, lige meget hvilket af systemerne vi vælger. Jeg (baj) tænker også at grænsefladen skal tilpasses et Statsbibliotek look lige meget hvilket af systemerne, vi vælger.
Så kiggede vi på Local institutional repositories sammenligningen, hvor der både sammenlignes på nogle overordnede kriterier, og på user stories skrevet til SB repository. Her er Dspace en klar vinder, simpelthen fordi der er lagt stor vægt på bevaringsaspektet.
Hvis vi kan putte et Bitmagasin under CKAN, vil det kunne opfylde mange af de user stories, som det ikke ser ud til at opfylde nu. Det vil dog forventet også kræve en del udvikling.
Der hvor CKAN ser ud til at have nogle fordele er på open data, som det er designet til, og på brugervenlighed for forskerne. Det kræver en kulturændring for de humanistiske forskere både at skulle udfylde data management planer og at skulle 'ingeste' deres data til bevaring. Det vil klart være nemmere hvis systemerne er brugervenlige, og ikke kræver alt for meget for at komme i gang.