Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Panel
borderColor#022E70
titleColorwhite
borderWidth1
titleBGColor#022E70
titleSeneste års releases

Table of Contents

Primo følger Almas release schedule, hvor der kommer nye opgraderinger hver måned; først på Sandbox, fjorten dage senere på Produktion.

Nedenunder er oversigt over de mest relevante nye features fra hver release. April og oktober indeholder ikke nye features.

Se også tilsvarende side for Almas månedlige opgraderinger.

December 2021 

Sandbox ; Produktion  

EmneKort beskrivelse - se de fulde release notesKommentar / henvisningBest location

Vi får nu mulighed for at operere med en prioriteret liste over Libraries (ikke Locations), der bliver benyttet, når der er mere end en location, der har en bog. 

Det vil være naturligt at vælge de Libraries til den prioriterede liste, der har hjemlånsmaterialer på åbne hylder (selv om det kan diskuteres om det giver mening med fx KU Nord, hvor meget lidt af materialet står på åbne hylder.)

Libraries, der ikke er på den prioriterede liste kommer til sidst i oversigten, i alfabetisk orden.

Bemærk: Inden for hvert Library kan man angive hvilken orden en location skal komme i (først, neutral, sidst) og den vil så typisk blive brugt til de locations, der er åbne hylder, inden for det enkelte Library:

Image Removed

Bemærk: Bestillingsfunktionalitet og prioritering af hvilket eksemplar der vælges til opfyldning af en bestilling påvirkes ikke. Bestilling foregår stadig på titelniveau, og brugeren vælger ikke ejerbibliotek, når vedkommende bestiller.

Formålet med listen vil derfor primært være at placere hjemlånslibaries øverst, så det ikke er fx læsesalsklausuleringer og begrænsede udlån til KU og DAB der står øverst i listen og dermed også vises i det korte format i resultatlisten.

Når denne prioritering er slået til, overtrumfer den den hidtitige prioritering, som var 

  1. eksemplarer i temp location
  2. alfabetisk
  3. ikke tilgængelig (udlånt)
Flere oplysninger i Min konto / personlige oplsynger

Man kan åbne op for visning af alternative email-adresser, andre ID-typer og roller i brugerens personlige detaljer. 

Generelt er det god dataskik at vise brugerne hvilke data, vi har om dem, så denne mulighed bør overvejes.

Det første er det næppe mange, der har brug for.  Rolle vil for slutbrugere altid være Patron -  plus Instructor, hvis man er en underviser, der laver pensumlister i Leganto. Blandt ID-typerne er Lendomat-ID'et som det lader til at en del brugere er i tvivl om, så det kunne være en idé?

Image Removed

Hvis det er en god idé med visning af Lendomat-ID vil det være nødvendigt at rydde op i det store antal overflødige ID'er vi har overtaget fra Aleph. Det har vi længe skullet gøre, så dette er da en god anledning til at komme i gang.Diversity, Equity, and Inclusion

"Diversity, Equity, and Inclusion" Mapping tableVi har nu adgang til en mapping table til at fjerne fx stødende eller upassende termer fra emneordene i poster, så de ikke bliver vist.Quick links Med december release kommer der adgang til kvik-links også for licensbaserede tidsskrifter. Hidtil har det kun været til OA-artikler. Så det vil jo gøre det nememre for slutbrugerne. 

Her er link til en 2-minutters video om emnet: https://www.youtube.com/watch?

Der er visse begrænsninger - bl.a. sker det fra en fast liste af udbydere (linkene tages ikke fra OpenURL), som langsomt udvides. Et andet opmærksomhedspunkt er, at alle kvik-links vil blive proxyet, så det skal der også ses på (specielt i forhold til OA).

Desværre ser det ikke ud til at det er noget KB kan benytte sig af, da vi opererer med flere forskellige EZproxy-servere inden for samme Primo View.

November 2021

Sandbox  ; Produktion  

EmneKort beskrivelse - se de fulde release notesKommentar / henvisningHoldings-oplysnigner for e-tidsskrifter i det korte format

Det bliver nemmere for brugerne at se, hvad vi har adgang til for e-tidsskrifter, når deres coverage bliver synlige i det korte format.

Op til tre tidsintervaller vises; hvis der er mere end det, kommer det et "...more"

Labels kan tilpasses og funktionen er slået fra som default. Den skal aktiveres, men det kan først gøres d. 7. november.

  • Det bliver interessant at se, om/hvordan forskelle i dækning for forskellige AF-groups håndteres. 

Collection DiscoveyDet bliver nu muligt at søge på tværs af alle collections, ikke kun indenfor en enkelt collection som hidtil.
  • Hvis man søger i en undersamling får man forslag om at søge i alle samlinger.
View It ALL (!!)elektroniske ressourcer har hidtil vist kun op til 25 links. Det er nu muligt at sætte en paginering op, så man kan vise alle links. Funktionen er disabled by default, og skal evt. slåes til.
  • Det er næppe så meget tænkt til licensbelagte e-ressourcer, men fx til digitaliseringer af forskellige dokumenter til et katalogiseret objekt, fx arkitekturtegninger, arkivmaterialer etc.
Bedre funktionalitet for Proxy-brugereHidtil har Proxy-brugere kun kunnet låne på vegne af andre, nu kan de også foretage bestillinger og redigere dem i Min Konto på vegne af andre
  • Funktionaliteten gør brugen af Proxy-brugere mere relevant, da den hidtil har været meget begrænset.
Udeluk e-bøger fra CDI - men behold kapitel-posterneHvis vi har e-bogsposter i Alma (fx fra CZ) og aktiverer samlingen i CDI, har vi hidtil fået dubletposter på e-bogen - både fra Alma og fra CDI. Begge linker til det samme (via link resolver) så de er begge gyldige, men de fylder unødigt i resultatlisten og kan ikke deduplikereres eller klynges. Hvis vi tidligere valgte at deaktivere CDI-samlingen forsvandt også kapitel-posterne, hvilket fjernede mange gode indgange for en søgning. Den nye funktionalitet gør det muligt at udelukke e-bogsposterne fra en CDI-collection, men alligevel beholde kapitel-posterne. E-bogsposterne vil så kun komme med én gang, nemlig fra Alma.
  • Dette er en NERS-request, der blev stemt igennem sidste år.

Oktobert 2021

Sandbox  ; produktion  

EmneKort beskrivelse - se de fulde release notesKommentar / henvisningForfinet visning af sprog

Det bliver muligt at definere en lang række mindre sprog, så de fremvises selv om de ikke er er del af ISO 693-2. (Det er her tale om sprog på materialet). Der er en ny tabel til klartekstning af sprogkoder, hvis data er korrekt registeret i den bibliografiske post:

To utilize these language codes, make sure that you define the MARC 041 field in your records with the following information:

  • 2nd indicator: Set to 7.

  • Subfield a: Specify your language codes.

  • Subfield 2: Specify the language type (such as austlang).

For example:

041    #7$$aN153 $$aA10 $$aN101 $$aK3 $$aL27 $$2austlang

  • For existing data, a re-index is required to support the new out-of-the-box languages codes. Customers can either wait for the next semi-annual indexing, re-save a set of records with this data to trigger indexing, or open a Support ticket to request a re-indexing.

  • The languages in this mapping table are not supported in the Languages field on the Advanced Search page.

Konfigurationsmuligheder for FRBR og deduplikationDet er nu muligt at sammensætte og prioritere de Complete Keys, der sørger for matchning af poster til deduplikering eller FRBR. Det kan også kontrolleres i NZ, hvis det er.

Skal evt. konfigureres

Visning og link til andre bibliotekers tjenesterHvis vi ønsker, at gøre opmærksom på, at et andet bibliotek (behøver ikke være et Alma-bibliotek) har eller giver tilgang til et materiale, kan det nu gøres i sektionen "May also be held by" med link til posten i det andet biblioteks system. Analytics

Nye dtata points: hvad der klikkes på ved expand med Controlled Vocabulary og antal klik på "Fjern alle filtre"

Resource TypeBlandt resultater fra CDI er nogle af dem nu grupperet som en ny materialetype: Newsletter Article.

Derudover en række Resolved issues.

August 2021

Sandbox  ; produktion  

EmneKort beskrivelse - se de fulde release notesKommentar / henvisningResultatvisningDen nye resultatvisning med ny navigering mellem søgeresultatsiderne samt mulighed for at vælge flere resultater pr side, er nu default visningLinks til Unpaywall PDF'ereMulighed for at få direkte link til Unpaywall PDF i det korte format

Skal konfigureres

Improve visibility of services available from CDIPreviously, only the first ISBN and EISBN were used to retrieve electronic services available from CDI. With this enhancement, Primo VE will include additional ISBNs and EISBNs (up to five each) in the OpenURL request using the new parameters rft.isbn_list and rft.eisbn_list.Nye discoveryroller
  • View Management (new) – This role limits the administrator to the following options on the Discovery configuration menu in Alma
  • Discovery Operator - Limited (new) – This role limits the administrator to the following options on the Discovery configuration menu in Alma
Copyright statement på request formsDet er nu muligt at få copyright statement med på digitization requests og resource sharing requests formularerne.Skal konfigureresAccessibility forbedringerI forhold til 'Afgræns resultat' i facetterne.

Derudover en række Resolved issues.

Juli 2021

Sandbox  ; produktion  

EmneKort beskrivelse - se de fulde release notesKommentar / henvisningBestillingsformularer

Alle bestillingsformularer har nu mulighed for:

  • at sætte et hvilket som helst felt til obligatorisk
  • at tilføje en generel besked / vejledning, incl. links
  • at tilføje et generisk felt med en checkbox

Dette er konfiguration, vi længe har efterlyst, og som muliggør, at vi fjerner en del af vores lokale customizations.

Det giver os også ny muligheder til at tilføje information og felt.

Digitale fjernlånsleverancer kan nu ses i My AccountEn fjernlånsbestilling leveret som en digital fil (fx en artikel modtaget fra udlandet) kan nu sættes tilgængelig for download for brugeren fra deres Primo-konto. Antal downloads / periode kan konfigureres via job-parametre.Forbedret visning af "liste over versioner""Forskellige versioner" vises nu som en særlig liste med header og link tilbage til søgning/resultatliste. Tidligere skulle man fjerne den "facet-afgrænsningen" Versioner for at komme tilbage.Forbedret søgning på sammensatte ordOrd som er sammensat og med bindestreg, vil nu også inkludere resultater med sammensat eller adskilte ord i tillæg, fx rain-forest vil også give hits på rainforest og rain forest; nano-science finder nano science og nanoscience, etc.

Dette har hidtil kun gjort sig gældende for CDI-poster, men gælder nu også lokale data. I begge tilfælde benyttes denne liste (Excel).

Bemærk, at sandbox ikke reindekseres, så det vil først vise sig på produktion.

Juni 2021

Sandbox  ; produktion  

EmneKort beskrivelse - se de fulde release notesKommentar / henvisningResultatvisning
  1. Ny navigering mellem de forskellige sider i resultatlisten
  2. Mulighed for at vælge et større antal resultater pr. side.

Image Removed

Gælder alle reultatsider (enkel og avanceret søgning, tidsskriftslisten, databaselisen, citationsvisninger og visning af relaterede titler).

Sessionsspecifikt; default er stadig 10, og kan ikke konfigureres centralt. Gemmes ikke som en personlig indstilling.

Det vil kunne spores i Analytics, når brugerene ændrer antal resultater pr. sideSøgning af indholdsnote

MARC21-felt 505 bruges til formateret indholdsnote, fx titler (delftelt t), der indgår i værket, og ophav (delfelt r) til disse titler. Disse indekseres nu i de respektive søgefelter:

  • 505 $r som forfatter/ophav (allerede virksomt)
  • 505 $t som titel og Table of Contents  (nyt med June release)
For eksisterende indførsler i 505 $t vil dette først virke efter den halvårlige fulde indeksering er afsluttet i August.Flersproglig understøttelse af facetterHvis KB nogensinde kommer til at bruge autoritetsdata, er det rart at vide, at Primo understøtter visning af foretrukken form i facetterne afhængig af hvilket sprog, man benytter som søgeinterface, så fx Tyskland på den danske side, Germany på den engelske.Afventer beslutning om brug af autoritetsdata

Maj 2021

Sandbox  ; produktion  

Emne


Panel
borderColor#022E70
titleColorwhite
borderWidth1
titleBGColor#022E70
titleSeneste års releases

Table of Contents


Primo følger Almas release schedule, hvor der kommer nye opgraderinger hver måned; først på Sandbox, fjorten dage senere på Produktion.

Der introduceres nye features i hver tredje af disse releases: februar, maj, august og november

Nedenunder er oversigt over de mest relevante nye features fra hver release. 

Se også tilsvarende side for Almas månedlige opgraderinger.

November 2024

Sandbox  ; Produktion  

Her er nogle hovedpunkter - se mere på November release siden, incl. video.

  1. Flere labels kan nu håndtere html-encoding. Det betyder bl.a. at de kan bruges til at indsætte links, ikke kun tekst.
  2. Man kan nu lave Collections med poster der ikke kommer fra Alma. Det betyder, at fx KBs digitale samlinger (COP) kan præsenteres som Udvalgte samlinger Dette har længe være savnet.
  3. Eksakt søgning i CDI poster er nu helt eksakt (dog ikke case-sensitiv), også kaldet verbatim. Det beryder, at når der søges eksakt, søges der kun på den/de angivne term, ikke også på varianter af den (fx flertal/ental).
  4. Forbedringer til Primo Research Assistant (Beta) - bl.a. brugerens søgehistorie, og bedre konfigurationsmuligheder for placering af links m.v.

August 2023

Sandbox ; Produktion . Husk Sandbox refresh  

Februar 2021

Sandbox 24. januar; produktion 7. februar

EmneKort beskrivelse - se de fulde release notesKommentar / henvisningSøgningVi kan nu sætte søgning op til at benytte andre institutioners eksterne data-kilder. Dette supplerer sidste måneds mulighed for at sætte søgning op til andre institutioners specifikke lokationer (fysisk materiale). Vi kan nu lave konsortiesøgning til fx at gælde AUBs og CBS' fysiske materialer, PURE-data (frit tilgængelig) men ikke deres licensbelagte e-ressourcer.Vil have betydning når vi introducerer konsortie-samsøgning som del af /wiki/spaces/BS2019/pages/4503694Alternativ tilgængelighedHvis vi kun har e-adgang til et materiale, men andre institutioner har fysiske udgaver, vises disse nu sammen. Sådan var det ikke før. Vil få betydning når vi introducerer visning af andre institutioners beholdning som del af /wiki/spaces/BS2019/pages/4503694My FavoritesDer kommer nu en bekræftelses-dialogboks, når en bruger prøver at fjerne en eller flere indførsler fra Favorit-listen.

I vores customization fylder dialogboksen hele siden - det skal fixes lokalt.

Og så skal de danske labels rettes til... 

Image Removed

Link labelsCDI-poster der kommer med "Link in record", dvs. statiske links, får nu mulighed til at få link-teksten oversat. Dette er ellers ikke poster vi kan gøre noget med.De nye labels er fulldisplay.Access_content_in og fulldisplay.View_full_text_in_collectionVideresøgning på forfatter

Når man videresøger på forfatterfeltet, har det hidtil inkluderet en forfatterfacet. Tanken var at man ville opnå en mere præcis søgning end den rene søgning på forfatternavn. Imidlertid har vi set flere eksempler på, at det bliver et meget snævert resultat, fordi vores data ikke er særlig konsistente, og der ville være andre navneformer, der kunne være ligeså gode som facet. P.t. indeholder CDI-poster heller ikke forfatterfacet, så de udelukkes fra resultatet. 

Det er nu muligt at slå dette fra.

Vi bør overveje, om vi vil deaktivere  use_facet_in_creator_hyperlink ; den er aktiv som default (hidtidig funktion)

FjernlånsbestillingFormularen for bogbestilling via fjernlån har fået en afkrydsning for kapitel/uddrag for at kunne præcisere bestillingen.Se også Alma -Månedlige opgraderinger

Januar 2021

Sandbox 20. december; produktion 10.  januar

EmneKort beskrivelse - se de fulde release notesKommentar / henvsiningBeholdningsvisning - tidsskrifterDet er nu muligt at vise beholdningsoplysninger på Location niveau, så man ikke behøver at klikke ind på den enkelte location for at se fx hvilke årgange af et tidsskrift, der er tilgængelige der. Det drejer sig om oplysninger som Summary Holdings, Notes, Supplementary materials etc. Eksempel 1 og eksempel 2 (Sandbox), eksempel 3 og eksempel 4 (produktion)

Dette har været efterlyst i lang tid, og det eneste som nu mangler er, at HOL-posterne også indeholder den rigtige information.

Out-of-the-box er det kun et begrænset antal tegn der vises - en css-ændring der fixer dette er tilgængelig fra SUNY's hjælpesider (som generelt er en god ressource).

Top-menuens linksDer kan nu sættes sprogspecifikke links ind i topmenuen så fx "Bliv bruger" går til den danske version af indmeldelsesblanketten og "New user" går til den engelske version(about time)Søgescopes med andre institutioner locationsDet er nu muligt at sætte søgescopes op med data fra andre konsortie-deltagere baseret på specifikke libraries og locations. I det kommende fulfillment network betyder det fx kun søgning på fysisk materiale fra AUB og CBSSandsynligvis endnu vigtigere for vores konsortiepartnere, der kan udelukke en del specialsamlinger, KU-samlinger og andet, som der alligevel ikke er adgang til.

December 2020

Sandbox 22. november; produktion  6. december. 

Emne
Emne Kort beskrivelse - se de fulde release notesKommentar / henvisning
SøgningSøge-forslag ud fra hvad man taster ind i søgefeltet tager nu også hensyn til hvad man tidligere har søgt efter

Enabled

PersonaliseringEn (indlogget) søgers søgehistorik (op til 100?) bliver nu automatisk logget og er tilgængelig for brugeren til senere brug. Brugeren kan også vælge at slette enkelte eller udvalgte søgninger fra vedkommendes historik

Enabled

DatabasesøgningKan nu konfigureres til kun at vise databaser, som der er adgang til for det enkelte campus. Kategori-træet er dog fælles for hele institutionen (det betyder muligvis, at man kan se kategorier, som der ingen databaser er for i det campus).Inden man udråber det til løsningen på AUL-database-listen skal man tænke over, at vi ikke har Campus-views, og hvad det ville betyde, hvis vi indfører det.Collection Discovery"The initial load time of collections has been improved by providing a warmup to the collection discovery cache."Accessibility Fortsatte forbedringer for at sikre at leve op til WCAG 2.1 AA - bl.a. ID'er til knapper i Main Menu, Page Titles, m.v.

Marts 2021

Sandbox  ; produktion  

EmneKort beskrivelse - se de fulde release notesKommentar / henvisningVideresøgningTitler indtastet i MARC21 80x-83x optræder nu som relatererede titler med foranstillet relation "Indeholder" og link til videresøgning.Indtil produktionsrelease kan forskellen ses for den samme post på Sandbox vs Produktion.CollectionsDer er kommet forbedringer til styring af samlingsfremvisning i Primo, bl.a. facetter og brug af suppress from discovery

Vi har ikke brugt Almas samlingsbegreb særligt meget, men der er nogle poster, der er inkluderet i samlinger. Det kan være både fysiske, elektroniske og digitale materialer - et par eksempler kan ses ved fx den nederste facet i denne søgning. Samlingsbegrebet rummer muligheder både i forhold til Collection Discovery (primært en fordel for digitale materialer) og som skandering af KBs beholdning i biblioteksfagligt orienterede samlinger.

Tidligere har man i Kbh benyttet sig af de såkaldte B01-felter (flyttet til 997 i Marc21) til at angive samlinger. Almas Collections laver meget af de samme (knytter poster sammen som meningsfuldt samhørende) og det kan udnyttes som en mulig systemunderstøttelse af KBs samlingsfokuserede opbygning (eller som mulighed til at lave nye samlingsbegreber).

Multi-deviceQuick-access til digitale materialer funger nu også på mobilerIgen - så længe vi ikke benytter Alma Digital i særlig grad, har dette ikke den store betydning for os - et eksempel kan dog ses ved Christian Olesens papirer fra Dansk FolkemindesamlingResource types

Der er tilpasninger i mapping til resource types:

  • Dissertations are no longer mapped to the Manuscript resource type.

  • Books that have accompanying video or audio disks are now mapped to the Book resource type.

TroubleshootingDisplay CTO (Context object) der benyttes til at se de underliggende data der determinerer adgang indeholder nu også det indkommende OpenURL-kald. Det gør det nemmere at fejlsøge \o/FjernlånsblanketDen tomme fjernlånsblanket kan nu autoudfyldes ved at indsætte DOI eller PubMed ID på artiklenVil helt sikkert give bedre metadata på en del fjernlånsbestillingerMy AccountDer er nu flere og bedre oplysninger med på fjernlånsbestillinger - først og fremmest for bestillinger på artikler og bogkapitlerRettelserHver release indeholder også en række rettelser/fixes, se denne måneds rettelser her En værd at bemærke er lukning af auto-suggest efter søgning er foretaget. En anden er visning af UnPaywall-links hvis man kom fra fx Google Scholar.
Dynamiske Collections  

Der er kommet en ny mulighed i forbindelse med oprettelse af Collections. Hvor man hidtil har skullet tilføje bestemte titler til en collection, enten enkeltvis eller via et job, har man nu mulighed til at definere indholdet af en collection ud fra et logisk sæt. Et logisk sæt er defineret ved en søgning, så i disse tilfælde vil indholdet af collection ændre sig alt efter om der kommer eller forsvinder titler, der svarer til søgekriterierne. 

Da eksisterende collections er at regne som itemized sets, kan de ikke laves om til logical sets. Muligheden for at lave dynamiske collections gælder derfor ved nyoprettelse.

CDI - flere dokumentoplysninger

Artikler fra CDI kommer nu med flere oplysninger om dokumentet. Der er mouse-over forklaringer til brugerne, og værdierne er også tilgængelige som facetter (sekundær materialekategori)

I første omgang gælder det oplysninger om at artiklen er:

  • Review article (default oversættelsen er "Anmeldelse af artikel" - bør nok ændres... Som facet hedder det "Gennemgang af artikler")
  • Primary Source
  • Preprint  (ditto med oversættelse: "Forskrift"....)
  • Retracted publication - med link til Retraction Notice
  • Retraction notice - med link til tilbagetrukket artikel
Image Added

Image Added

Image Added

I senere releases kommer også: Withdrawn Publication, Withdrawal Notice og Publication With Expression of Concern.

En nærmere forklaring og angivelse af kilder for de pågældende oplysninger findes i dokumentation om CDI attributes.


(Note: It is not possible to enable/disable individual CDI document attributes, but each attribute has a different class so that it is possible to hide specific attributes using your customization package manager)

Brugerstyret valg af meddelelser

Brugerne kan nu selv vælge hvilke breve/emails de ønsker at modtage fra biblioteket, via en afkrydsningsmulighed på "Min konto" (skal aktiveres i Discovery → Customer settings). Valgene reflekteres i brugerkontoen i Alma (som indeholder nogle flere muligheder.)

Image AddedImage Added

Det giver mulighed for at biblioteket kan aktivere fx "Activity letter" som hver måned udsender et resumé over lån, reserveringer, gebyrer etc., og så kan brugere, der ikke ønsker mailen, selv afmelde det.

Funktionen forudsætter at brugeren har mulighed til at redigere oplysninger på "Min konto". Denne mulighed sættes i View-konfigurationen. 

Bemærk, at på KB er linket "Ret oplysninger" hijacked til at pege ud på KBs eksterne brugerdatabase, så brugeren vil ikke have mulighed til at gemme valg af meddelelser i Primo. (Det betyder at KBs brugere stadig skal henvende sig til personalet for at personalet kan vælge udvalgte breve fra i Alma.)

Forbedret klyngevisning

Hvis man benytter klyngevisning (FRBR) og har valgt den visningsmåde der hedder "preferred record" er der nu en tydeligere visning af de forskellige versioner, når man vælger at se dem. Ved "preferred record" er det en af posterne i klyngen, der vises i resultatlisten. (Der kan sættes regler op for hvilken post der skal foretrækkes, fx. den nyeste.) Visningen inkluderer den pågældende posts beholdning, og overover titlen angives, at der findes flere versioner:

Image Added

Hvis man vælge at se alle versioner, kommer der nu en visning, hvor den foretrukne post står øverst som "Din valgte post" og alle versioner (inklusive den foretrukne) vises på en liste nedenunder:

Image Added

Bemærk, at denne ændrede visning kun gælder hvis man benytter metoden "preferred record". På KB benytter vi i stedet visningsmåden "generic record", hvilket betyder, at den post der vises i resultatlisten er en konstrueret post for klyngen - uden fx årstalsangivelse, beholdning etc. Ved "generic record" skal man åbne klyngen og se alle versioner inden man kan bestille/tilgå materialet.

Forbedret browse funktionalitet

Hvis man bruger Scan/Browse funktionen i Primo, kan man glæde sig over, at performance nu er blevet forbedret, så det går hurtigere at få vist poster når man har klikket på en indførsel med mange hits. 

Desuden er der kommet en oplysende tekst om hvorfor antallet viste poster ikke stemmer overens med det tal som står ved indførslen. (Grunden er, at Primos browse blot bruger Almas browse, og i Almas browse tælles også poster med som er "suppressed from discovery". Disse poster kommer selvsagt ikke frem, når man klikker for at få resultatet vist i Primo.)

KB benytter ikke Primo browse, men for dem der gør, vil der være nogle nye labels som kan tilpasses.

Analytics for collection og filter bar benyttelse

Primo Analytics er udvidet med en "Customized Values Usage" subject area, som gør det muligt at trække brugsstatistik på de enkelte collections og på brug af de forskellige materialtyper i filter bar. 


Item policy kan tilføjes eksemplarvisningen

Det er blevet muligt at tilføje eksemplarets Item policy til visningen af eksemplaret i Primo.

Image Added

Bemærk, at siden denne værdi hidtil kun har været til intern brug, har vi i hvert på KB kun brugt dansk benævnelse både i kodens "Description" (engelsk) og "Translation" (dansk). Hvis denne værdi skal vises for slutbrugerne, skal "Description"-feltet ændres til engelsk, og det er også denne som vil vises for personalet i Alma. 

Image Added


Resource Recommender - udvidet søgning

Hidtil har et særligt træk ved Resource Recommender været, at de kun bliver trigget ved helt eksakt match på de termer (tags), som er sat ind i skemaet for hver Resource. Dette ændres nu, og både synonymer, bøjninger og anden rækkefølge spiller ind, ligesom der ses væk fra (engelske) stopord. 

Image Added

OBS! - denne udvidelse er blevet trukket tilbage og udskudt til november release.

Den ændrede søgeadfærd vil alt andet lige få Resource Recommenders til at poppe op oftere end hidtil. Det er værd at overveje, om man nu bør tynde lidt ud i tags. 

For eksisterende Resource Recommenders vil den ny adfærd først slå igennem efter re-indeksering (første halvdel af august).

Secondary resource type

Opsætning af secondary resource type (fx at noget kan være både en Afhandling og en Bog, både et håndskrift og et arkivmateriale) er blevet nemmere, da en sekundær materialetype nu kan tilføje til poster som en enhver eller nogle bestemte primær materialetyper, ikke kun en enkelt. 

Der er også kommet en AND NOT logik til betingelserne, så man kan benytte at en parameter IKKE er tilstede.


Udvidet konsortie-funktionalitet

Der er kommet mere funktionalitet der gør det mere smidigt for biblioteket at indgå i et tættere konsortiesamarbejde. I denne omgang er der kommet en mulighed for at tillade direkte login til en anden institution i konsortiet, samt en mulighed for at give en udvidet beskrivelse af den beholdning af et værk, som en anden institution har. 

Disse muligheder vil indgå i overvejelser omkring etablering af et Fulfillment Network for konsortiet.



Maj 2023

Sandbox ; Produktion  

Emne Kort beskrivelse - se de fulde release notesKommentar / henvisning
Primo søgning - ny afgrænsningsmulighed

Med May release kommer en "Filter bar" under søgeresultatet, hvor man hurtigt kan afgrænse til bestemte materialetyper. Det er noget de fleste vil kende fra Google søgninger (hvor det dog ikke kun er er materialetyper men også andre relevante afgrænsninger).

Primo - her vist uden customizations, da KBs lokale stylesheet vil skulle tilpasses for visningen: 

Image Added

Og den åbenlyse inspiration hos google:

Image Added

Der kan opstilles i alt 11 materialetyper. Da det ikke dækker alle materialetyper, vil man nok stadig skulle have materialetype-facetten.


Forlænget login-session

Vi kan nu tilbyde brugerne, at deres session ikke timer ud - op til 7 dage. Det er en setting, der tilbydes brugerne når de er ved at time ud, og som gemmes på deres profil, så den også vil gælde næste gang de er logget ind. 

Image Added

Image Added


Endnu mere præcis søgning

I ophavs- og titlelindekserne i avanceret søgning er det kommet en endnu mere præciseret søgeoperator: "er lig med nøjagtig sætning", som betyder at søgningen kun finder præcis det, der søges på, og i den rækkefølge. En forfattersøgning på Lucas Thomas med denne operator vil således kun finde forfatterindførsler med "Lucas Thomas", ikke også "Thomas Lucas" eller "Lucas Thomas Windsenor". 

Image Added




Februar 2023

Sandbox ; Produktion   - husk sandbox refresh  

EmneBeskrivelseKommentar/henvisning1Mere nuanceret angivelse af (u-)tilgængelighed

Hidtil har vi kun haft tre muligheder:

  • tilgængelig
  • udlånt (egtl.: ikke tilgængelig)
  • kan være tilgængelig (tidsskrifter og flerbindsværker, hvor et eller flere, men ikke alle bind er udlånt)

Nye klartekster giver mulighed for at give bedre besked om hvorfor noget ikke er tilgængelig:

  • delivery.code.AcquisitionNot available - Acquisition (står i dag til Udlånt)

  • delivery.code.ClaimedReturnedNot available - Claimed Returned (står i dag til Udlånt)

  • delivery.code.HoldShelfNot available - Hold Shelf (står i dag til Udlånt)

  • delivery.code.LoanNot available - Loan (står i dag til Udlånt)

  • delivery.code.LostNot available - Lost (vises ikke i Primo)

  • delivery.code.InProcessNot available - In Process (når værket er i proces med en workorder - står i dag til Udlånt)

  • delivery.code.MissingNot available - Missing (vises ikke i Primo)

  • delivery.code.ResourceSharingRequestNot available - Resource Sharing Request (når værket er udlånt til fjernlån)

  • delivery.code.TechnicalMigrationNot available - Technical - Migration (vises ikke i Primo)

  • delivery.code.TransitNot available - Transit (står i dag til Udlånt)

  • delivery.code.RequestedNot available - Requested (står som tilgængelig)

2Institution boostNår vi i forbindelse med fulfillment network søger hele konsortiets poster, vil vi have mulighed for at alt andet lige boost resultater fra vores egen institution over andre institutioner (AUB og fra februar CBS)

Configuration Menu > Discovery > Search Configuration > Ranking Configuration 

Der kan justeres på graden af boost.

3Bestillingsformularer

General Hold Request/RequestOther og General Digitization Request/DigitizeOther (som vi bruger til tidsskriftsbestillinger), har fået en række nye felter (bl.a. vol, Issue, part, year), for at mindst et af dem skal være udfyldt. 

 Image Removed 

  • Volume
  • Issue
  • Part
  • Chapter
  • Publication date
  • Chapter/Article Title
  • Chapter/Article Author
  • Start Page
  • End Page

Betyder, at nogle af de ændringer, som Zahra Mousavihar lavet til primo request forms kan fjernes. Det skal Karen Strandgaard  nok teste sammen med tidsskrifts-folkene (Jørgen FusgaardKenneth Skov Jensen ) og nok Thomas Stougaard Lange med udgangspunkt i Out-of-the-box settings og labels for at finde ud af hvilke af felterne der er relevante og nødvendige. (Også OTB labels fordi det kan være forvirrende at vi har kaldt "Manual Description" for "Årstal", etc.)  Der skal også ses på sammenhængen med DOD, når det konfigureres. 

Beslutning om hvilke felter, der skal aktiveres skal også tage i betragtning, hvordan data kommer ind i Alma; "The new description fields will be added to the manual description in Alma to allow them to appear in pick from shelf, requests slips, etc. in order to maintain all current workflows" 

Generel Hold Request: når der er en holdingspost men ingen items.

RequestOther: mangelfuldt registrerede tidsskriftsposter

4Bedre håndtering af sammenbundne værkerved brug af MARC21  773/774 for værker der er indbundet sammen i det samme bind, er det nu blevet muligt at gøre det tydeligere hvad relationen er mellem dem.

Kan selvsagt være nyttig i de tilfælde hvor det faktisk er tale om sammenbindinger, men også generelt for de tilfælde hvor der er flere titler der refererer til det samme eksemplar/stregkode - det gælder bl.a. breve i arkiv-æsker etc. og kan drøftes med SPS og Marianne Holm Pedersen. Ved også at Eva-Maria Janssonhar nogle eksempler på kinesiske småtryk i kassetter? Også Kunsbib har dette issue for en del arkivmaterialer.

5Chat with supportMulighed for at stille enkle spørgsmål til Support via Chat i stedet for at åbne en SF caseKan ikke rigtig se "Chat with support" role på Sandbox; måske kommer det kun på Production (giver egtl mening)6Forbedret web-tilgængelighedEn række ændringer er lavet for at leve op til WCAC 2.1 level AA, i denne omgang bl.a. justeret kontrast af farver. Mere info. 

Det ser ud til at have haft nogen indflydelse på vores customizations - bl.a links i topmenuen. Se Color Contrast Improvements for Accessibility. Skal nok gås igennem med Zahra Mousavi

7Udvidet titelsøgning for håndskrifter"The MARC 245 $$k subfield is now indexed and searchable in the title if the record is a manuscript or other type of document that does not include title information in the $$a subfield"

Gældende for alle nye og opdaterede poster fra november 2020, men for ældre poster først efter Primo VE semi-annual indexing, der er sat til at være gennemført i februar 2021.

8Resolved issuesMange resolved issues kan godt have haft betydning for os, selv om det ikke er vores SF cases der er referenced. Denne gang er der bl.a. en del om resource sharing, digitization requests m.v
Emne Kort beskrivelse - se de fulde release notesKommentar / henvisning
QR-koder

Brugerne vil kunne delse Primo-sider ved hjælp af QR-kode. Der muligt at have som enten et link til i topmenuen (vil være et link til søgningen), eller i Send til-menuen (vil være et link til posten), eller begge dele.

Søgehistorie-linket, som lå i topmenuen før, er flyttet ned under Bruger-menuen.

Brugen af QR kan spores i Analytics

Resource RecommenderForbedringen indebærer, at man kan konfigurere resource recommender til ét, flere eller alle views. Relevant i tilfælde af, at vi får flere views.Eksporter til Leganto

Undervisere har nu mulighed til at sende en post fra Primo direkte til deres Reading List i Leganto, med angivelse af sektion.

Der er også mulighed for studerende, men usikkert hvordan dette vil virke, da vi ikke har en Student rolle i Alma (mens vi har en Instructor rolle)

Skal også undersøges hvordan det evt kan fungere for studerende. Relevant at se på for bl.a. Anne Catharine Andersen

FRBR og dedup testsDen hidtidige test utility bliver forbedret; mulighed for at genberegne grupperSøgemaskine-optimeringDer er tilføjet open graph meta tags  til Primo VE sider, der fobedrer visningen af links sat delt via sociale medier (og:titleog:descriptionog:urlog:type, +og:image)CDI TemplatesDet er nu muligt at konfigurere links pr Campus for CDI templates

Er det noget, der kan hjælpe os i forhold til Link in Record kilder, Anne Skov

Specifikke delfelter kan oversættes i Creator / ContributorIf you want to match specific subfield values (not all), you will need to add the append translation command to the drools routines defined for the Display field.Vil kunne bruges til at oversætte vores relator codes til dansk via Local Field Translate Label tabellen

November 2020

Sandbox 18. oktober; Produktion 1. november

UX - antal titler pr. side

Tidligere skulle man nederst på siden for at vælge hvor mange resultater, man ville have vist pr. side: 

Image Added

Det kan man stadig, men i tillæg er der kommet en lille pil ved siden af antal resultater, som man kan vælge fra: 

Image AddedImage Added

Dit valg bliver husket for din søgesession - og hvis du er logget ind, huskes det til næste gang du logger ind.




Mine favoritter - søgning

For brugere, der har mange favoritter gemt til sin liste, er det nu lidt nemmere at finde rundt i (selv hvis man ikke har organiseret det hele ved hjælp af mærkater). Der er kommet en mulighed for at søge i favoritterne - der søges i titel, forfatter og mærkat.

Image Added


Søgning på stregkode

I avanceret søgning er der kommet et nyt faneblad, hvor man kan søge på stregkode.

Image Added

Mere præcist kan man slå en stregkode op. Der kan kun indtastes én ad gangen (ingen 'OR') og heller ikke trunkeres.

Primo-gruppen har besluttet at aktivere denne funktion, og vurdere baseret på statistik om det er noget der bliver brugt og skal fortsætte.
Opstilling starter med...

Søgeoperatoren "starter med" har indtil nu været mulig at benytte til titelsøgninger. Nu er det også muligt at benytte "starter med" for opstillingsfeltet (call number) fra Holdings posten. 

Image Added



November 2022

Sandbox ; Produktion  

Emne Kort beskrivelse - se de fulde release notesKommentar / henvisning
Referencehåndtering

Der er kommet en "Share service" til record actions i Primo; den giver mulighed til at dele linket til posten på sociale medier.

Image Added


Udvalg og rækkefølge af de sociale medier kan konfigureres i en mapping tabel i Configure Views.

Feedback tool

Image Added

Feedback tool, som kom for nogle måneder siden, er blevet forbedret på to måder: 

  1. Biblioteket kan sætte email-adressefeltet og/eller beskrivelsesfeltet som obligatorisk
  2. Der kan knyttes specifikke modtager-adresser til de forskellige kategorier af problemer, så der fx er én postkasse der får "broken link"-rapporter og en anden der får generelle søgeproblemer.

Image Added

Afsenderadressen er stadig systemets, men nu kan man altså stille krav om at brugeren indtaster email-adresse, så denne kommer med i mailen 

For at vurdere om disse forbedringer giver anledning til at genoverveje beslutningen om ikke at benytte denne funktion, er servicen nu re-aktiveret på Sandbox
Favorites - advarsel om at logge ind for at gemme

Hvis man gemmer en titel til "Favoritter" og ikke er logget ind, får man nu en advarsel om, at titlen kun bliver gemt permanent, hvis man logger ind.

Image Added

Teksten kan ændres/oversættes i nui.favorites.guestSaveMessage 
Fuld display - online link

Hidtil har det været sådan, at linket "Tilgængelig online" i det korte format (resultatlisten) var et link til den elektroniske ressource. Men i det fulde format af posten var den samme tekst/layout i stedet et link til "Vis online"-sektionen af posten. Det har skabt lidt forvirring, og det er nu muligt at sætte linket i det fulde format til at opføre sig på samme måde som i det korte format.

 Image Added

Funktionen skal aktivers i Configuration → Discovery → Customer Settings


August 2022

Sandbox ; Produktion   - Sandbox refresh  


Kort beskrivelse - se de fulde release notesKommentar / henvisning
Brugertilpasning / Datasikkerhed  Brugerne kan nu selv bestemme, om deres søgehistorik skal gemmes mellem deres indloggede sessioner - og om denne søgehistorik skal bruges til søgeforslag. Tidligere har det været slået til for alle, uden mulighed for at slå fra individuelt.

Beskrevet i blogpost: Brugerne bestemmer over deres søgedata i Primo 

Desværre ser det ud til at brugerne skal slå det fra, ikke til. 

Normaliseringsregler for DC-dataHidtil har normalisering af data for visning og søgning i Primo kun været muligt for MARC-data. DC-felter er blevet vist og søgbart efter en fast standard (vi har i stedet - i forbindelse med import fra ikke-Alma kilder - skullet normalisere data til visning i bestemte DC-felter). Mangler at undersøge om dette påvirker eksterne data, som importeres til Primo, eller om det kun er for Alma DC poster. 
Nyt Banner for Ressource recommender

Resource Recommender har fået tilføjet et nyt Banner-layout. Det fylder hele kolonnen, modsat de almindelige opslag, der fylder en tredjedel, og har et dækkende baggrundsbillede. Til forskel fra dem kan banneret også lukkes - via krydset i øverste højre hjørne. \o/

Image Added

Det er sat op på Sandbox - KGL viewet (det kan målrettes særlige views), fx: https://kbdk-kgl-psb.primo.exlibrisgroup.com/discovery/search?query=any,contains,free&tab=Everything&search_scope=MyInst_and_CI&vid=45KBDK_KGL:KGL&lang=da&offset=0

Eksemplet her vises med noCustomization, da vores Customization Package får bannerets særlige formattering til at fremstå mærkeligt - så den skal  nok lige laves om.
Resource recommender kan sættes til at vises ved alle søgnigner.

Hidtil har Resource recommender kommet frem, når man har søgt på helt bestemte ord ("tags") og ikke andre. Nu er det blevet muligt at sætte den enkelte recommendation til at vise altid - dvs. ved enhver søgning.

Den setting kan laves på alle Reseource recommender formater, også på banneret.

Eksemplet over er sat til at vises altid (dvs. øverst på enhver resultatliste).
Sekundær materialetype til facetter og dropdowns

Det har nogen gange været oplevet som et problem, at en post kunne have én materialetype i Primo.

Hvis man f.eks. ønskede at "Skuespil" skulle være en særlig materialetype, ville man ikke samtidig kunne søge/afgrænse materialer med denne materialetype som "Bog". Da skuespil jo tit foreligger i bogform, ville brugerne kunne gå glip af det de eftersøger.  Nu er det blevet muligt at tilføje en sekundær materialetype ud fra specifikke, tilstrækkelige kriterier i de bibliografiske poster. I visningen af den fulde post (og i reference-data, fx RIS) vil der stadig kun være én materialetype, men for facet/dropdown (i avancerert søgning). Så et håndskrift kan være et håndskrift, men fanges både af facetterne "Håndskrifter" og "Microfilm", fx. På den måde kan man også filtrere fx Microfilm-versionerne fra (eller til)  i en søgning.


Emnefelter sorteres alfabetisk

I det fulde format, fx MMS ID 99122936383205763 - før og nu:

 Image Added  Image Added


reCaptcha 

Der kan nu konfigureres en reCaptcha (for at undgå robot-spam af emails) for de følgende actions:

  • Export to Email Action
  • Feedback Tool
KB har valgt ikke at benytte Feedback Tool, der blev introduceret med May release 2022.