Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Panel
borderColorblack
titleColorwhite
titleBGColorblack
borderStylesolid
titleCases og temaer - beskrivelseborderStylesolidand themes [in Danish]

Med udgangspunkt i DCCs livscyklusmodel arbejdes indenfor seks tværgående temaer.

1. Data management planning. Der bygges på resultaterne af FIF-projektet og etableres adgang  til et værktøj til udarbejdelse af data management planer. Der udarbejdes data management planer for hver case, og værktøjet evalueres på baggrund af de indhøstede erfaringer. Projektet vil tilpasse DMPonline i samarbejde med DCC således, at de skabeloner der tilbydes i den danske installation i videst muligt omfang passer til danske forhold og danske forskeres projekter ud fra den viden der opsamles i arbejdet med de enkelte cases.

 

2. Data capture, storage and documentation. Der skabes repositories for de aktive forskningsdata, der understøtter metadatastandarder relevante for projektets cases, mulighed for citation af datasæt og digitale objekter (f.eks. til formidling af data). Optimale data capture teknikker (f.eks. integration med KUs nye tilbud om central lagerservice) efterforskes og implementeres.

 

3. Data identification, citation and discovery. Forskerne forventes identificeret vha. ORCIDidentifikatorer. Datasæt forventes identificeret ved tildeling af DataCite DOIer og/eller DanPIDer. Metadata om datasæt høstes fra såvel lokale repositories som de nationale langtidsarkiver og gøres søgbare i den nationale forskningsdatabase og i internationale databaser. Krydslinking af forskere, forskningspublikationer, datasæt og relaterede digitale ressourcer (f.eks. visualiseringer) udforskes i paradigmatiske eksempler for hver case.

 

4. Select and deposit for long term preservation. Der udarbejdes strategier og kriterier for udvælgelse og hensigtsmæssig pakning af materiale til langtidsbevaring. Workflows og integration til bevaringsløsninger baseret på Dansk Dataarkiv og softwareudviklingen fra Det Nationale Bitmagasin implementeres for de relevante fagområders cases. Globale løsninger kan gøre sig gældende på andre fagområder. Der etableres adgang til de arkiverede data på passende måde og via passende kanaler.

 

5. Training and marketing toolkits. Der udarbejdes informationsmateriale, vejledninger, træningsmateriale, kursusmateriale. På de deltagende bibliotekers universiteter gennemføres informationskampagner for at udvide anvendelsen af projektets løsninger. Der vil være særligt fokus på at udarbejde skabeloner for kurser i data management for PhD’er.

 

6. Sustainability. Der vil i alle cases blive arbejdet med at sikre at de tjenester, der etableres, lever videre efter projektets afslutning. Der vil på tværs af cases blive udviklet forretningsmodeller, der beskriver hvad en fortsat drift af de etablerede tjenester koster og forslag til frembringelse af den nødvendige finansiering.

 

Der nedsættes en temaleder til hvert tværgående tema. Opgaven er at uddrage det generelle vedr. temaet og påvirke de enkelte cases til at anvende fælles begreber og værktøjer inden for temaet, hvor det er muligt. Temalederne er angivet til venstre på ovenstående figur.

 

På tværs af de fire første temaer (1-4) vil der også blive fokuseret på, hvordan forskningsdata kan indgå i de institutionelle respositories (pt baseret på Pure). Herunder om metadata om forskningsdata, eller aktiviteter relateret hertil, med fordel kan blive registreret i Pure. Dette gøres på baggrund af Pures eksisterende rolle i.f.m. at registrere forskere, publikationer og aktiviteter, hvor det derfor vil være oplagt at se på, hvorledes forskningsdata kan kobles hertil.

 

Endvidere vil der blive undersøgt om Pure (eller andre af de enkelte institutioners systemer) kan være datagrundlag til andre eksterne systemer. Projektet vil analysere hvor og hvordan forskellige typer af metadata skabes således at det sikres, at information om forskningsdata kan identificeres og genbruges på tværs af relevante systemer nationalt og internationalt. Det kunne eksempelvis være relevant at undersøge, om der kunne skabes kobling mellem Pure og DMPonline således at projekter kun skulle beskrives et sted.

 

Den blå søjle til højre på figuren illustrerer projektets interne koordinering samt koordinationen med Det Nationale Forum for Forskningsdatamanagement. Her koordineres også de tværgående temaer, og her arrangeres de workshops og andre tema-møder, der afvikles som en del af projektet hen over hele projektperioden. Hvis Det Nationale Forum for Forskningsdatamanagement mod forventning ikke etableres, vil projektet selv nedsætte en referencegruppe med deltagere fra alle relevante institutioner. Denne referencegruppe vil således sikre videndeling, erfaringsudveksling samt national koordinering og samarbejde - skulle implementering af DEFF/DeIC strategien vise sig vanskeligere end antaget.

Panel
borderColorblack
bgColorwhite
titleColorblack
titleBGColorgrey
borderStylesolid
titleCases og temaer - oversigtborderStylesolidand themes - overview

Gliffy
nameDataManagement_theme_cases

Panel
borderColorblack
titleColorblack
titleBGColorgrey
borderStylesolid
titleDCCs Lifecycle Model2borderStylesolid
 
Gliffy
nameComponentsOfResearchDataManagement
Panel
borderColorblack
titleColorblack
titleBGColorgrey
borderStylesolid
titleDCCs Lifecycle ModelborderStylesolid

http://www.dcc.ac.uk/resources/curation-lifecycle-model