Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.


Panel
borderColor#022E70
titleColorwhite
borderWidth1
titleBGColor#022E70
titleSeneste års releases

Table of Contents


Primo følger Almas release schedule, hvor der kommer nye opgraderinger hver måned; først på Sandbox, fjorten dage senere på Produktion.

Nedenunder er oversigt over de mest relevante nye features fra hver release. April og oktober indeholder ikke nye features.

Se også tilsvarende side for Almas månedlige opgraderinger.

Marts 2022

Sandbox ; Produktion  

EmneKort beskrivelse - se de fulde release notesKommentar / henvisning
DatabsaselistenPrimos databaseliste får nu yderligere forbedret søgningen - som supplement til søgning i andre data som ophav og emne, der blev introduceret sidste måned. Nu kan man også i søgefeltet søge på kategorierne.KBs databaseliste er fremdeles under udarbejdelse
Avanceret søgning

Hvis man laver en avanceret søgning  - fx hvis man klikker på en videresøgning fra et af felterne (forfatter, emne, etc.) i den fulde visning af en post - har resultatlisten hidtil kommet under default-opsætningen af den avancerede søgning. Hvis den er med tre felter felter som ved KB, er det snarere søgeformularen end resultatet man ser på skærmen. Med denne ændring er den avancerede søgeformular kollapset, når der er et søgeresultat, så man faktisk kan se, hvad man kom for, og ikke hvad man kom fra... 

Den kollapsede modul viser stadig hvad ens søgning var, og det er muligt at udvide søgeformularen for at lave ændringer.


Relaterede titler (BIB-post)Der er kommet forbedringer i visningen af relaterede titler i den fulde visning af bibliografiske oplysninger. De bliver nu grupperet ud fra hvilken type relation det er tale om, og inden for hver gruppe bliver indførslerne sorteret alfabetisk efter den relaterede titel.Giver anledning til at genbesøge om KBs tidligere nivellering af relationstype (hvor alle? relationstyper blev sat til "relateret titel") er hensigtsmæssig mere.
CDI Search ScopesDet er nu muligt at lave en mere forfinet konfiguration af CDI search scopes  - man kan definere et search scope ud fra materialetype eller ud fra akademisk diciplin.Ikke noget vi har dyrket på KB; en god anledning til at se, om det kan være brugervenligt. KB bruger jo ikke bruger-bestemte search scopes, men vi kunne overveje at konfigurere, hvad der skulle tages med i vores default scope.
CitationerDet er nu muligt at differentiere bedre mellem forfatter og andre bidragsydere (som oversættere) når BIB-data omsættes til citations-data. Dette sker via en mapping af delfelt $e fra M21 felt 100 eller 700.Dette er noget, der har været meget efterspurgt fra front end personalet på KB. Tilknytningen til delfelt $e kan skabe udfordring, da vi for lokale poster normalt bruger $4, men vi må se på om der evt. kan laves en transform rule.


Februar 2022

Sandbox ; Produktion   OBS! Sandbox Refresh  

EmneKort beskrivelse - se de fulde release notesKommentar / henvisning
DatabsaselistenPrimos databaseliste får nu en forbedret søgning - som supplement til kategori-træet. Hidtil har søgningen kun været foretaget i databasens navn - nu søges der også i andre data som ophav og emne. (Til marts også i kategorierne)KBs kategoritræ til databaselisten er fremdeles under udarbejdelse
FjernånsblankettenVi kan nu tilpasse den besked, som en låner bliver mødt med, hvis vedkommende forsøger at lave en dublet-fjernlånsbestilling.Teksten tilpasses i c.uresolver.request.ill.patron_has_duplicate_request
Relaterede posterHvis der er oprettet et link til en relateret post (fx et 773-felt), og der ikke er specificeret en titel på den relaterede ressource (i delfelt $$t) vises linket nu med en generisk tekst "Link to related record"Teksten tilpasses i fulldisplay.constants.linkToRelatedRecord


Januar 2022

Sandbox ; Produktion  

Holdings Information bliver søgbart

January release af Primo indeholder egentlig kun én stor nyhed denne gang, nemlig indeksering af information fra Holdingsposter. Hidtil har det kun været data fra Bibliografiske poster, der har været søgbare i Primo. 

Hvilke Holdingfelter og delfelter, vi ønsker at gøre søgbare sættes op i en særlig mapping tabel. Der er en tilsvarende tabel, der hidtil har bestemt hvilke Holdingsfelter der er synlige i Primo.  Følgende felter er i spil her: 

  • 541 - a,b,c,d   – Source of Acquisition ("Indgået fra")    
  • 561 - a,3,u – Ownership and Custodial History ("Proveniens")      
  • 563 - a,3,u – Binding ("Indbinding")        
  • 852 - z  – Note      
  • 866 - a,z – Holdings ("Beholdning")         
  • 867 - a,z – Supplementary Material ("Supplerende materiale")         
  •  868 - a,z  – Indexes ("Fortegnelser")     (Ikke aktiveret for display)

Det kan være et godt udgangspunkt for søgbare holdingfelter.

Info
titleData skal indekseres

Hvis der laves ændringer i tabellen for søgbarhed, skal posterne re-indekseres for at den slår igennem. Nye og redigerede poster indekseres inden for 15 minutter.

Det er muligt at indføre et særlig "Beholdings"-søgeindeks i Avanceret søgning. Uanset hvad vil data være generelt søgbare. 

Mere dokumentation: Configuring Holdings Search


December 2021 

Sandbox ; Produktion  

EmneKort beskrivelse - se de fulde release notesKommentar / henvisning
Best location

Vi får nu mulighed for at operere med en prioriteret liste over Libraries (ikke Locations), der bliver benyttet, når der er mere end en location, der har en bog. 

Det vil være naturligt at vælge de Libraries til den prioriterede liste, der har hjemlånsmaterialer på åbne hylder (selv om det kan diskuteres om det giver mening med fx KU Nord, hvor meget lidt af materialet står på åbne hylder.)

Libraries, der ikke er på den prioriterede liste kommer til sidst i oversigten, i alfabetisk orden.

Bemærk: Inden for hvert Library kan man angive hvilken orden en location skal komme i (først, neutral, sidst) og den vil så typisk blive brugt til de locations, der er åbne hylder, inden for det enkelte Library:

Man kan tænke sig, at det styres så Locations af type Open → Display first, mens type Closed / Remote → Display last.

Bemærk: Bestillingsfunktionalitet og prioritering af hvilket eksemplar der vælges til opfyldning af en bestilling påvirkes ikke. Bestilling foregår stadig på titelniveau, og brugeren vælger ikke ejerbibliotek, når vedkommende bestiller.

Formålet med listen vil derfor primært være at placere hjemlånslibaries øverst, så det ikke er fx læsesalsklausuleringer og begrænsede udlån til KU og DAB der står øverst i listen og dermed også vises i det korte format i resultatlisten.

Når denne prioritering er slået til, overtrumfer den den hidtitige prioritering, som var 

  1. eksemplarer i temp location
  2. alfabetisk
  3. ikke tilgængelig (udlånt)


Info
titleMere dokumentation

Configuring the order of locations in Primo Search Results


Flere oplysninger i Min konto / personlige oplsynger

Man kan åbne op for visning af alternative email-adresser, andre ID-typer og roller i brugerens personlige detaljer. 

Generelt er det god dataskik at vise brugerne hvilke data, vi har om dem, så denne mulighed bør overvejes.

Det første er det næppe mange, der har brug for.  Rolle vil for slutbrugere altid være Patron -  plus Instructor, hvis man er en underviser, der laver pensumlister i Leganto. Blandt ID-typerne er Lendomat-ID'et som det lader til at en del brugere er i tvivl om, så det kunne være en idé?

Hvis det er en god idé med visning af Lendomat-ID vil det være nødvendigt at rydde op i det store antal overflødige ID'er vi har overtaget fra Aleph. Det har vi længe skullet gøre, så dette er da en god anledning til at komme i gang (thumbs up)

"Diversity, Equity, and Inclusion" Mapping tableVi har nu adgang til en mapping table til at fjerne fx stødende eller upassende termer fra emneordene i poster, så de ikke bliver vist.
Quick links Med december release kommer der adgang til kvik-links også for licensbaserede tidsskrifter. Hidtil har det kun været til OA-artikler. Så det vil jo gøre det nememre for slutbrugerne. 

Her er link til en 2-minutters video om emnet: https://www.youtube.com/watch?

Der er visse begrænsninger - bl.a. sker det fra en fast liste af udbydere (linkene tages ikke fra OpenURL), som langsomt udvides. Et andet opmærksomhedspunkt er, at alle kvik-links vil blive proxyet, så det skal der også ses på (specielt i forhold til OA).

Desværre ser det ikke ud til at det er noget KB kan benytte sig af, da vi opererer med flere forskellige EZproxy-servere inden for samme Primo View.


November 2021

Sandbox  ; Produktion  

EmneKort beskrivelse - se de fulde release notesKommentar / henvisning
Holdings-oplysnigner for e-tidsskrifter i det korte format

Det bliver nemmere for brugerne at se, hvad vi har adgang til for e-tidsskrifter, når deres coverage bliver synlige i det korte format.

Op til tre tidsintervaller vises; hvis der er mere end det, kommer det et "...more"

Labels kan tilpasses og funktionen er slået fra som default. Den skal aktiveres, men det kan først gøres d. 7. november.

  • Det bliver interessant at se, om/hvordan forskelle i dækning for forskellige AF-groups håndteres. 

Collection DiscoveyDet bliver nu muligt at søge på tværs af alle collections, ikke kun indenfor en enkelt collection som hidtil.
  • Hvis man søger i en undersamling får man forslag om at søge i alle samlinger.
View It ALL (!!)elektroniske ressourcer har hidtil vist kun op til 25 links. Det er nu muligt at sætte en paginering op, så man kan vise alle links. Funktionen er disabled by default, og skal evt. slåes til.
  • Det er næppe så meget tænkt til licensbelagte e-ressourcer, men fx til digitaliseringer af forskellige dokumenter til et katalogiseret objekt, fx arkitekturtegninger, arkivmaterialer etc.
Bedre funktionalitet for Proxy-brugereHidtil har Proxy-brugere kun kunnet låne på vegne af andre, nu kan de også foretage bestillinger og redigere dem i Min Konto på vegne af andre
  • Funktionaliteten gør brugen af Proxy-brugere mere relevant, da den hidtil har været meget begrænset.
Udeluk e-bøger fra CDI - men behold kapitel-posterneHvis vi har e-bogsposter i Alma (fx fra CZ) og aktiverer samlingen i CDI, har vi hidtil fået dubletposter på e-bogen - både fra Alma og fra CDI. Begge linker til det samme (via link resolver) så de er begge gyldige, men de fylder unødigt i resultatlisten og kan ikke deduplikereres eller klynges. Hvis vi tidligere valgte at deaktivere CDI-samlingen forsvandt også kapitel-posterne, hvilket fjernede mange gode indgange for en søgning. Den nye funktionalitet gør det muligt at udelukke e-bogsposterne fra en CDI-collection, men alligevel beholde kapitel-posterne. E-bogsposterne vil så kun komme med én gang, nemlig fra Alma.
  • Dette er en NERS-request, der blev stemt igennem sidste år.


Oktobert 2021

Sandbox  ; produktion  

EmneKort beskrivelse - se de fulde release notesKommentar / henvisning
Forfinet visning af sprog

Det bliver muligt at definere en lang række mindre sprog, så de fremvises selv om de ikke er er del af ISO 693-2. (Det er her tale om sprog på materialet). Der er en ny tabel til klartekstning af sprogkoder, hvis data er korrekt registeret i den bibliografiske post:

To utilize these language codes, make sure that you define the MARC 041 field in your records with the following information:

  • 2nd indicator: Set to 7.

  • Subfield a: Specify your language codes.

  • Subfield 2: Specify the language type (such as austlang).

For example:

041    #7$$aN153 $$aA10 $$aN101 $$aK3 $$aL27 $$2austlang

  • For existing data, a re-index is required to support the new out-of-the-box languages codes. Customers can either wait for the next semi-annual indexing, re-save a set of records with this data to trigger indexing, or open a Support ticket to request a re-indexing.

  • The languages in this mapping table are not supported in the Languages field on the Advanced Search page.

Konfigurationsmuligheder for FRBR og deduplikationDet er nu muligt at sammensætte og prioritere de Complete Keys, der sørger for matchning af poster til deduplikering eller FRBR. Det kan også kontrolleres i NZ, hvis det er.

Skal evt. konfigureres

Visning og link til andre bibliotekers tjenesterHvis vi ønsker, at gøre opmærksom på, at et andet bibliotek (behøver ikke være et Alma-bibliotek) har eller giver tilgang til et materiale, kan det nu gøres i sektionen "May also be held by" med link til posten i det andet biblioteks system. 


Analytics

Nye dtata points: hvad der klikkes på ved expand med Controlled Vocabulary og antal klik på "Fjern alle filtre"


Resource TypeBlandt resultater fra CDI er nogle af dem nu grupperet som en ny materialetype: Newsletter Article.

Derudover en række Resolved issues.


August 2021

Sandbox  ; produktion  

EmneKort beskrivelse - se de fulde release notesKommentar / henvisning
ResultatvisningDen nye resultatvisning med ny navigering mellem søgeresultatsiderne samt mulighed for at vælge flere resultater pr side, er nu default visning
Links til Unpaywall PDF'ereMulighed for at få direkte link til Unpaywall PDF i det korte format

Skal konfigureres

Improve visibility of services available from CDIPreviously, only the first ISBN and EISBN were used to retrieve electronic services available from CDI. With this enhancement, Primo VE will include additional ISBNs and EISBNs (up to five each) in the OpenURL request using the new parameters rft.isbn_list and rft.eisbn_list.


Nye discoveryroller
  • View Management (new) – This role limits the administrator to the following options on the Discovery configuration menu in Alma
  • Discovery Operator - Limited (new) – This role limits the administrator to the following options on the Discovery configuration menu in Alma

Copyright statement på request formsDet er nu muligt at få copyright statement med på digitization requests og resource sharing requests formularerne.Skal konfigureres
Accessibility forbedringerI forhold til 'Afgræns resultat' i facetterne.

Derudover en række Resolved issues.

Juli 2021

Sandbox  ; produktion  

EmneKort beskrivelse - se de fulde release notesKommentar / henvisning
Bestillingsformularer

Alle bestillingsformularer har nu mulighed for:

  • at sætte et hvilket som helst felt til obligatorisk
  • at tilføje en generel besked / vejledning, incl. links
  • at tilføje et generisk felt med en checkbox

Dette er konfiguration, vi længe har efterlyst, og som muliggør, at vi fjerner en del af vores lokale customizations.

Det giver os også ny muligheder til at tilføje information og felt.

Digitale fjernlånsleverancer kan nu ses i My AccountEn fjernlånsbestilling leveret som en digital fil (fx en artikel modtaget fra udlandet) kan nu sættes tilgængelig for download for brugeren fra deres Primo-konto. Antal downloads / periode kan konfigureres via job-parametre.
Forbedret visning af "liste over versioner""Forskellige versioner" vises nu som en særlig liste med header og link tilbage til søgning/resultatliste. Tidligere skulle man fjerne den "facet-afgrænsningen" Versioner for at komme tilbage.
Forbedret søgning på sammensatte ordOrd som er sammensat og med bindestreg, vil nu også inkludere resultater med sammensat eller adskilte ord i tillæg, fx rain-forest vil også give hits på rainforest og rain forest; nano-science finder nano science og nanoscience, etc.

Dette har hidtil kun gjort sig gældende for CDI-poster, men gælder nu også lokale data. I begge tilfælde benyttes denne liste (Excel).

Bemærk, at sandbox ikke reindekseres, så det vil først vise sig på produktion.


Juni 2021

Sandbox  ; produktion  

EmneKort beskrivelse - se de fulde release notesKommentar / henvisning
Resultatvisning
  1. Ny navigering mellem de forskellige sider i resultatlisten
  2. Mulighed for at vælge et større antal resultater pr. side.

Gælder alle reultatsider (enkel og avanceret søgning, tidsskriftslisten, databaselisen, citationsvisninger og visning af relaterede titler).

Sessionsspecifikt; default er stadig 10, og kan ikke konfigureres centralt. Gemmes ikke som en personlig indstilling.

Det vil kunne spores i Analytics, når brugerene ændrer antal resultater pr. side
Søgning af indholdsnote

MARC21-felt 505 bruges til formateret indholdsnote, fx titler (delftelt t), der indgår i værket, og ophav (delfelt r) til disse titler. Disse indekseres nu i de respektive søgefelter:

  • 505 $r som forfatter/ophav (allerede virksomt)
  • 505 $t som titel og Table of Contents  (nyt med June release)
For eksisterende indførsler i 505 $t vil dette først virke efter den halvårlige fulde indeksering er afsluttet i August.
Flersproglig understøttelse af facetterHvis KB nogensinde kommer til at bruge autoritetsdata, er det rart at vide, at Primo understøtter visning af foretrukken form i facetterne afhængig af hvilket sprog, man benytter som søgeinterface, så fx Tyskland på den danske side, Germany på den engelske.Afventer beslutning om brug af autoritetsdata


Maj 2021

Sandbox  ; produktion  

EmneKort beskrivelse - se de fulde release notesKommentar / henvisning
SøgningSøge-forslag ud fra hvad man taster ind i søgefeltet tager nu også hensyn til hvad man tidligere har søgt efter

Enabled

PersonaliseringEn (indlogget) søgers søgehistorik (op til 100?) bliver nu automatisk logget og er tilgængelig for brugeren til senere brug. Brugeren kan også vælge at slette enkelte eller udvalgte søgninger fra vedkommendes historik

Enabled

DatabasesøgningKan nu konfigureres til kun at vise databaser, som der er adgang til for det enkelte campus. Kategori-træet er dog fælles for hele institutionen (det betyder muligvis, at man kan se kategorier, som der ingen databaser er for i det campus).Inden man udråber det til løsningen på AUL-database-listen skal man tænke over, at vi ikke har Campus-views, og hvad det ville betyde, hvis vi indfører det.
Collection Discovery"The initial load time of collections has been improved by providing a warmup to the collection discovery cache."
Accessibility Fortsatte forbedringer for at sikre at leve op til WCAG 2.1 AA - bl.a. ID'er til knapper i Main Menu, Page Titles, m.v.


Marts 2021

Sandbox  ; produktion  

EmneKort beskrivelse - se de fulde release notesKommentar / henvisning
VideresøgningTitler indtastet i MARC21 80x-83x optræder nu som relatererede titler med foranstillet relation "Indeholder" og link til videresøgning.Indtil produktionsrelease kan forskellen ses for den samme post på Sandbox vs Produktion.
CollectionsDer er kommet forbedringer til styring af samlingsfremvisning i Primo, bl.a. facetter og brug af suppress from discovery

Vi har ikke brugt Almas samlingsbegreb særligt meget, men der er nogle poster, der er inkluderet i samlinger. Det kan være både fysiske, elektroniske og digitale materialer - et par eksempler kan ses ved fx den nederste facet i denne søgning. Samlingsbegrebet rummer muligheder både i forhold til Collection Discovery (primært en fordel for digitale materialer) og som skandering af KBs beholdning i biblioteksfagligt orienterede samlinger.

Tidligere har man i Kbh benyttet sig af de såkaldte B01-felter (flyttet til 997 i Marc21) til at angive samlinger. Almas Collections laver meget af de samme (knytter poster sammen som meningsfuldt samhørende) og det kan udnyttes som en mulig systemunderstøttelse af KBs samlingsfokuserede opbygning (eller som mulighed til at lave nye samlingsbegreber).

Multi-deviceQuick-access til digitale materialer funger nu også på mobilerIgen - så længe vi ikke benytter Alma Digital i særlig grad, har dette ikke den store betydning for os - et eksempel kan dog ses ved Christian Olesens papirer fra Dansk Folkemindesamling
Resource types

Der er tilpasninger i mapping til resource types:

  • Dissertations are no longer mapped to the Manuscript resource type.

  • Books that have accompanying video or audio disks are now mapped to the Book resource type.


TroubleshootingDisplay CTO (Context object) der benyttes til at se de underliggende data der determinerer adgang indeholder nu også det indkommende OpenURL-kald. Det gør det nemmere at fejlsøge \o/
FjernlånsblanketDen tomme fjernlånsblanket kan nu autoudfyldes ved at indsætte DOI eller PubMed ID på artiklenVil helt sikkert give bedre metadata på en del fjernlånsbestillinger
My AccountDer er nu flere og bedre oplysninger med på fjernlånsbestillinger - først og fremmest for bestillinger på artikler og bogkapitler
RettelserHver release indeholder også en række rettelser/fixes, se denne måneds rettelser her En værd at bemærke er lukning af auto-suggest efter søgning er foretaget. En anden er visning af UnPaywall-links hvis man kom fra fx Google Scholar.